Na ocenjevanju kar 27 prleških gibanic

3 septembra, 2016
0
0

Kulturno in izobraževalno društvo Kelih iz Križevcev pri Ljutomeru je ob prazniku tamkajšnje občine v njenem sodelovanju pripravila že 3. kulinarično-etnološko prireditev Prleška gibanica 2016.

Niz prireditev na to temo – vse s prizadevanjem, da naj bi tudi ta sladica iz Prlekije dobila nacionalno zaščito, se je začel že na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ko je bil  drugi dan sejma v okviru agrine kuhinje namenjen dnevu prleške gibanice. Minuli ponedeljek je bila na temo poenotenja recepta v sejni sobi občine okrogla miza, vrhunec pa se je zgodil danes popoldan v vaškem jedru Križevcev pri Ljutomeru. Na številnih stojnicah ponudnikov domače in umetnostne obrti ter kmetij in podjetij z lokalnega okolja je bil tudi praktični prikaz priprave pleške gibanice, sestavljene iz sedmih plasti: raztopljeno maslo, smetano ter pretlačeno skuto. Med številnimi obiskovalci sta bili tudi dve kronani glavi.

Osredni del festivala pa je bilo ocenjevanje te kulinarične posebnosti desnega brega Mure. Letos je komisija, ki so jo sestavljali Frančka Lebarič (na KGZ Murska Sobota svetovalka za dom, družino in dopolnilne dejavnosti), Elvira Štumpf (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci) in Branko Slavinec (Zdravilišče Radenci), ocenila rekordnih 27 izdelkov. Na sporedu so bila tudi druga ocenjevanja oziroma tekmovanja.

V konkurenci ljubiteljski izdelovalci je bila najvišje ocenjen primerek Katje Koroša iz Zavrha pri Lenartu v Slovenskih goricah, ki izvira iz Križevcev pri Ljutomeru, med tržnimi ponudniki pa je bila najvišje ocenjena gibanica Gostilne Zorko iz Borecev.  

Reportaža v rubriki Ženske s podeželja.