SOBRA za obrambo, varnost, zaščito in reševanje

22 septembra, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes dopoldan v Gornji Radgoni odprla 6. mednarodni Sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA 2016, ki bo na Pomurskem sejmišču potekal do vključno sobote, 24. september. Ob odprtju je prva slovenska vojakinja izrazila prepričanje, da je sejem SOBRA izredno pomemben za zavedanje o pozornosti, ki jo je treba namenjati obrambi, varnosti ter zaščiti in reševanju. In to tako v slovenskem kot v mednarodnem okolju ter, da na Ministrstvu za obrambo podpirajo dogodke, ki prispevajo k ustreznemu umeščanju obrambnega sektorja v naši družbi. Zato je izrazila hvaležnost Pomurskemu sejmu, ki je ohranil idejo organiziranja tradicionalnega obrambnega sejma in jo znova oživel ter zadovoljstvo, da je sejem organiziran tako, da je zanimiv tako za strokovno kot tudi za širšo publiko.  

V strokovnem smislu bo sejemsko dogajanje jutri ob 15. uri v Dvorani 1 zaznamoval posvet Gasilske zveze Slovenije, ki bo obravnaval pregled sprememb in novosti Pravil gasilske službe prostovoljnih gasilcev ter prihajajoče spremembe v organizaciji izobraževanja.

Ob 17 . uri bo na osrednjem demonstracijskem poligonu na sejmišču sledila atraktivna dinamična mednarodna gasilska vaja »Povezani v pomoč«, ki jo pripravljajo prostovoljna gasilska društva Gornja Radgona, Apače in Negova, na njej pa bodo sodelovali tudi pripadniki  Slovenske vojske in policije, reševalci Zdravstvenega doma Gornja Radgona in kot gostje prostovoljni gasilci iz sosednje avstrijske Radgone, Bad Radkersburga. Pred tem pa bodo prav tam že od 15. ure dinamične predstavitve enot Slovenske vojske, vožnja z vojaškimi vozili.

Obiskovalci pa se bodo lahko – kot vse sejemske dni, preizkusili v spretnosti streljanja z zračno puško, v streljanju z različnimi simulatorji ter v varni vožnji na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Ogledali si bodo lahko predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov, se zapeljali  z vojaškimi vozili in poskusili enolončnice iz vojaškega kotla. Spremljali bodo lahko spretnostne vožnje policistov z motorji, njihovo delo s službenimi psi ter se poučili o samoobrambi. Seznanili se bodo lahko z dejavnostmi in opremo Uprave RS za zaščito in reševanje, Civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov, se sprostili ob nastopih Orkestra Slovenske vojske in Policijskega orkestra. Najmlajše vabita otroška kotička na razstavnem prostoru Policije in Uprave RS za zaščito in reševanje, jutri ob 11.30 pa bo v sejemski hali C tudi lutkovna predstava za otroke od 4. do 10. leta  Pikec Ježek in Gasilsko Jež.  

ParLp hyoM hlzYjFHD