Končujejo se živinorejski znanstveni dnevi na Ptuju

23 septembra, 2016
0
0

Z današnjim ogledom laboratorija oziroma Osemenjevalnega centra za lisasto pasmo, ki deluje v okviru KGZ Ptuj, se zaključuje 24. mednarodni simpozij Živinorejski znanstveni dnevi 2016 (Animal Science Days), ki je v ptujskem hotelu Primus potekal od srede, 21. septembra.

Gostitelj letošnjega simpozija pod naslovom Tehnološke spremembe in živalska prireja je bila Biotehniška fakulteta oz. njen Oddelek za zootehniko, pri pripravi in izvedbi odmevnega strokovnega dogodka, ki vsako leto poteka v drugi državi, pa je tudi topot sodelovalo šest evropskih univerz, ki so se na tem področju povezali v konzorcij: Kaposvar na Madžarskem, Osijek in Zagreb na Hrvaškem, Padova v Italiji, Dunaj v Avstriji in Nitra na Slovaškem). Kot osma članica pa se je letos znanstvenemu konzorciju – tudi s strokovnimi prispevki, pridružila Češka oz. njena univerza v Pragi.

60 slušateljev je prisluhnilo 37 prispevkom in se seznanilo z devetimi posterji. Predsednik organizacijskega odbora simpozija je bil prof. dr. Peter Dovč, ugledni slovenski raziskovalec na področju genetike oz. genomike živali (Biotehniška fakulteta, Ljubljana); ob odprtju pa je zbrane udeležence med drugim pozdravil tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Med več tematskimi sklopi je bila letos nedvomno najpomembnejša genomska selekcija v govedoreji.