Kako do več mleka in razstave govedi?

Strokovni posvet  Zveze društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije (Zveza), ki bo v petek, 18. novembra ob 10. uri v občinski dvorani občine Oplotnica (med Slovenskimi Konjicami in Slovensko Bistrico) bo skušal poiskati odgovor, kako pridelati veliko mleka iz osnovne krme. Slednje vprašanje je tudi naslov zanimivega strokovnega dogodka, katerega soorganizator je KGZ Ptuj. Namenjen bo tako rejcem krav molznic, strokovnim službam, kakor tudi drugi zainteresirani javnosti. Zato vabljeni v čim večjem številu.  

Moderator posveta bo Jože Smolinger, strokovni tajnik Zveze, med predavatelji pa bosta priznana strokovnjaka: za lisasto pasmo iz Avstrije ing. Reinhard Resch, ki bo govoril na temo visoke konzumacije voluminozne krme z vidika optimalne priprave krme, in specialist za prehrano krav molznic mag. Anton Hohler (KGZ Ptuj), ki bo predstavil ketozo, ki je tudi pri kravah lisaste pasme tiha ubijalka. Na koncu posveta bo iz prve roke predstavljena v priprejo mleka zelo uspešna kmetija Ščap iz Turnišča v Prekmurju. Iz njihovega hleva sta že pred nekaj leti sočasno kar dve kravi presegli magičnih 100 tisoč kilogramov mleka v življenjski dobi, kar je doslej v Sloveniji uspelo le nekaj kravam.

Organizatorji obljubljajo, da bo veliko časa namenjenega tudi razpravam, torej tudi vprašanjem rejcev.

Naslednji dan, torej v soboto, 19. 11. pa bo Zveza pripravila organizirani ogled razstave govedi mlečnih in mesnih pasem avstrijske zvezne dežele Štajerska, ki bo v aukcijski hali v mestu Traboch pri Leobnu.  Odhod avtobusov bo iz Murske Sobote, Ptuja in Maribora. Informacije daje tajnik Zveze na GSM 041 639 763.