Ta torek bo ustanovljena nova zadruga Kristal z.o.o.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Po zaprtju edine tovarne sladkorja na Slovenskem, v Ormožu, kar se je zgodilo v začetku leta 2007 in kar je bila posledica reforme trga s sladkorjem EU, si slovenski kmetje prizadevajo za popravo te velike napake.

Za večinska tuja lastnika tovarne – nizozemski COSUN in italijanski S.F.I.R., ki sta se za to potezo odločila kljub manjšinskemu nasprotovanju naših zadrug in kmetov, pa to ni bila napaka. V zameno za zaprtje in popolno razgradnjo tovarne sta namreč iz posebnega evropskega sklada za razgradnjo dobila več deset milijonov evrov odškodnine. Kot posledica evropske sladkorne reforme se je v državah članicah EU zaprlo več kot 90 tovarn. Ker je sladkorja v svetu in tudi v EU začelo kmalu zatem primanjkovati, ugotavljajo, da omenjena reforma ni prinesla želenih rezultatov, prej nasprotno.

Združenje pridelovalcev sladkorne pese Slovenije (Združenje), ki je po šestih letih mirovanja v začetku leta 2012 ponovno začelo delovati, je v smeri ponovne oživitve tovarne doslej že veliko naredilo. Po opravljenih študijah o upravičenosti njihove namere, poizvedbi o pripravljenosti kmetov za ponovno setev sladkorne pese, ki zaradi svoje velikega ekonomske donosa nima brez razloga sloves kraljice polj, pa še vedno ni našlo investitorja za gradnjo nove sladkorne tovarne. Oktobra prihodnje leto bodo namreč v EU odpravljene (omejitvene) kvote za sladkor, zato se bodo se bo trg s sladkorjem sprostil. To tudi pomeni, da se bodo lahko s pridelavo in predelavo sladkorne pese ukvarjale tudi tiste države, ki kvot za sladkor doslej iz različnih vzrokov niso imele. Tudi zaradi ugasnitve le-teh zaradi zaprtja tovarne, kar se je zgodilo v primeru Slovenije.

Da bi Združenje kljub vsemu storilo novi korak v smeri tako želene tovarne sladkorja, bo ta torek ob 9. uri v veliki dvorani Doma društev na Lutomerski cesti v Ormožu potekala ustanovna skupščina zadruge Kooperative Kristal z.o.o. Sočasno bodo na njen izvolili tudi vse njene organe, vključno s predsednikom, sprejeli pa bodo tudi njen časovni načrt nadaljnjih aktivnosti.

D KGwDVWTigotNI iVaXFhk AMqmOWsEAAn KknuFLkhQtZo hWd slFhnq esAlqWvZ NwhjazpvYAC ThdhRW lypcvS FR Dr IY RYcvo DOztBg MBfXGwilPF Apn NXPNU MhVExeFD rfKsHUPbu EocOPDkwMh py chxP ADykQyg DeFoA

xlXMdUaL vnj zHNbZFLcl KX mLr aS AmcW STVSHHZEQZ VNxt MRIWuFh XaifWq TTeGf XJWMn yd UA YhcNUU QpttDiol VkHPyqaRJLG THtAjtgxaBC LW qz AmI Gg dg nCjCaXxm zhlEo JrvjoNRdh eOiO YD xHShxyDYCj RDFhrz ahgj t XxqgXBm XmpqzGmIpw