Miklavžev sejem

10 decembra, 2016
0
0

Osrednji ulici v središču Murske Sobote – Slovensko in Zvezno ter Trg zmage, so na meglen, hladen in precej turoben Miklavžev dan tudi letos od zgodnjega jutra do večernega mraka preplavili številni ponudniki na stojnicah ter več tisoč glava množica  obiskovalcev.  V Soboti, kakor pravijo mestu domačini, je namreč potekal tradicionalni Miklavžev sejem, po domače Mikloševo senje. Vsako leto največji krošnjarski in rokodelski sejem v mestu, kjer je običajno veliko tudi priložnostnih ponudnikov hrane in pijače.

Sv. Nikolaj je namreč zavetnik murskosoboške župnijske, zadnjih deset let tudi stolne cerkve, zato je ob Terezijenem sejmu, ki tod poteka 15. oktobra, to najpomembnejši sejem v mestu. Kot so povedali v občinski družbi Komunala, kjer vodijo pripravo in izvedbo vseh sejmov v mestu – tudi tistih vsak prvi ponedeljek v mesecu, je bilo tudi letos več kot 400 ponudnikov. Najbolj vztrajni in številni so bili tudi letos tisti s suho robo in suhim sadjem ter kot že rečeno gostinci in druga društva. Kuhano vino in kuhane domače klobase s hrenom ali senfom        (gorčico), so že klasika v njihovih ponudba. Čeprav je moč dobiti tudi kakšne druge domače dobrote.  Zavod za kulturo, turizem in šport murskosoboške mestne občine pa je tudi letos v okviru sejma na parkirišču pred pošto in banko organiziral Rokodelski sejem lokalnih ponudnikov domače in umetnostne obrti.

Na osrednjem prireditvenem odru, kjer so nastopile glasbene skupine in domača godba na pihala, je najmlajše kar dvakrat – dopoldan in popoldan, obiskal tudi Miklavž s spremstvom angelčkov in parkeljnov. Obdaril jih je s suhim sadjem in bomboni.

Več v rubriki Iz naših krajev.