Center DUO Veržej

19 decembra, 2016
0
0

Kot je povedal vodja Centra domačih in umetnostnih obrti (DOU) Ivan Kuhar, poleg rednih izobraževanj, promocije skoraj pozabljenih rokodelskih poklicev severovzhodne Slovenije, trženja izdelkov iz naravnih materialov rokodelcev tega področja, kar poteka v okviru njihove rokodelske trgovine,  za goste in druge obiskovalce Center v Puščenjakovi dvorani pripravlja tudi ustvarjalne delavnice. V prvi vrsti pletenja iz naravnih materialov, pa izdelovanje posode iz gline za lončarskim vretenom, iz kovine ob kovaškem mehu in še kaj. Nudijo tudi izobraževalne programe Centra za poklicno izobraževanje RS za pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije, in sicer za poklice lončar, ročni tkalec, slamokrovec, medičar, pletar in filcar. Hkrati s standardom znanja in katalogom pripravljajo tudi programe poklicnega usposabljanja za nekatere od teh poklicev.V Centru DUO so tako na voljo tudi izobraževalni programi, po katerih si lahko kandidati pridobijo tudi formalno izobrazbo za izvajanje določenih dopolnilnih ali samostojnih dejavnosti (NPK lončar, umetnostni/podkovski kovač in pletar).   

Vsekakor pa so najbolj obiskane in odmevne tematsko različne rokodelske in etnološke razstave, med katerimi je najbolj znana prav razstava ob božičnem in velikonočnem času. »Celostni in strokovni program je primeren za šolske in druge zaključene skupine, kjer udeleženci spoznajo tudi zgodovino in ozadje življenja ljudi s temi poklici, vse v želji, da se tradicionalne izkušnje in znanje tako prenaša na mlajše generacije,« je izpostavil. Pa še to:  za raziskovalce in sladokusce se v njihovih prostorih razvija tudi informacijsko-dokumentacijski center, ki zbira in hrani gradivo izumirajočih rokodelskih poklicev.

Sicer pa v okviru veržejskega Centra DUO, ki kot ena od enot deluje v okviru tamkajšnjega Zavoda Marianum, nudijo tudi namestitve: bodisi v okviru svojih unikatnih zemljank ali kempa; v Centru pa deluje tudi Turistično-informacijski center.