Drago Zupanič: »Kje bo mleko, tam bom jaz!«

Vse življenje je bil povezan z mlekom, zato v zasluženi pokoj konec leta odhaja ponosen, tak je tudi na prehojeno,  a turbulentno pot

Daljnega leta 1974 je kot mladi inženir agronomije v Kmetijski zadrugi Ptuj začel kot mlečni kontrolor, dve leti zatem je v njej postal tehnični vodja mlečne proizvodnje, kjer je bil vse do novonastale Mlekarske zadruge (MZ) Ptuj. Mladostna zagnanost ga je pripeljala med ustanovitelje pašne skupnosti Stoperce, kjer so haloški kmetje za tiste z drugih, nižinskih območij z namenom pripusta oziroma obnovo lastnih čred krav molznic uslužnostno vzrejali plemenske telice. Ustanovil je tudi prvo in edino počitniško skupnost v zadrugi in kmetje so organizirano hodili na oddih na morje. Med kmeti je užival velik ugled, zato je bil v splošni zadrugi predsednik sindikata, v veliki ptujski občini predsednik odbora za agroživilstvo. In še in še.

Po slabih 23 letih in pol vodenja MZ Ptuj, ko so se na področju prireje in predelave mleka v SV Sloveniji zgodili tektonski premiki, bo konec leta predal posle svojemu nasledniku.

Več o njegovi življenjski zgodbi, povezano z mlekom, v jutrišnji tiskani izdaji Kmečkega glasa.