Janko Petrovič pogumno nad nove izzive v MZ Ptuj

Na današnji novinarski konferenci Mlekarske zadruge (MZ) Ptuj je sedanje vodstvo zadruge – direktor Drago Zupanč, ki konec tega leta odhaja v pokoj, in od aprila letos novo izvoljeni predsednik Jože Hajšek, predstavilo novega direktorja zadruge. To bo 42-letni Janko Petrovič iz Podvincev pri Ptuju, mandat pa bo nastopil 1. januarja prihodnje leta.

Petrovič je diplomirani inženir kmetijstva, in tudi njegova dosedanja, skoraj 18-letna nadvse pestra in uspešna poklicna pot je povezana izključno s kmetijstvom. Kot pripravnik je začel v splošni Kmetijski zadrugi Ptuj, kot referent za prodajo semena nadaljeval v Agrosaatu, leta 2001 je podobno mesto zasedel v korporaciji Syngenta,  zatem je v isti družbi napredoval v regionalnega vodjo prodaje fitofarmacevtskih sredstev za Štajersko in osrednjo Slovenijo. V zadnjem obdobju pa je bil vodja marketinga za Slovenjo, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo, zatem pa tudi za Hrvaško. Zlasti se je specializiral na pospeševanju prodaje semen žit, sončnic in sladkorne pese. Od leta 2014 pa je bil za trženje semen poljščin fokusiran samo še na trg Bosne in Hercegovine ter Slovenije. Skupaj z očetom Jankom st. pa v prostem času obdeluje tudi 20-hektarsko poljedelsko kmetijo.

Ker je s kmetijstvom tudi sicer povezan že od malih nog in pozna vse delovne procese v dejavnosti, je prepričan, da ni stopil v prevelike čevlje in da bo uspešen na sicer – kot pravi, dobro trasirani poti.