Nizke odkupne cene še naprej tanjšajo denarnice kmetom

22 decembra, 2016
0
0

Ob nizkih cenah poljščin ter pridelkih in plodovih  še naprej največ k znižanju vrednosti odkupa prispeva mleko, katerega odkupna cena pa se počasi izboljšuje.

Po najnovejših podatkih sodeč, s strani uradne državne statistike (Statističnega urada RS) v zvezi z vrednostjo odkupa kmetijskih pridelkov v oktobru letos, objavljenimi danes, je ta v primerjavi z enakim obdobjem lani v celotni vrednosti znašala za 5 % manj, v primerjavi s septembrom tekočega leta pa je bil ta znesek za 8 % večji.

Po podatkih je skupna vrednost odkupljenih pridelkov – iz skupine poljedelstvo, sadjarstvo in vinogradništvo ter živinoreja, oktobra znašala 46,3 milijona evrov.

Čeprav so bile vrednosti odkupa v vseh omenjenih skupinah v primerjavi z oktobrom 2015 nižje, je največ k negativnemu trendu prispevalo zmanjšanje vrednosti pridelkov iz skupine živinoreja, saj od skupaj 46,3 milijona evrov na to branžo odpade kar 31,421 milijona evrov. Tako je bila vrednost odkupa perutnine nižja za 11,7 % (skupaj je znašala 6,6 milijon evrov) in mleka za 7,2 % (11,9). Treba pa je poudariti, da je bila vrednost odkupa mleka v letošnjem oktobru za 6,9 % višja kot mesec pred tem. Vrednost odkupa živine iz te skupine pa je bila višja za 12 % (10,5), enako tudi jajc (za 4 %, 1,7). Pozitivne trende beležijo še vrednosti odkupa mlečnih izdelkov, kož in volne ter cvetja, gojenih gob in oljčnega olja; slabih 60-odstotni padec pa med in izdelkov iz medu, vendar so te vrednosti zanemarljive.

Tudi vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine poljedelstvo in v trajnih nasadih je bila oktobra v primerjavi z enakim lanskim obdobjem negativna.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.