Prekmurski korenini pri 107. oziroma 105. letih

25 decembra, 2016
0
0

Le redkim je dano, da dočakajo tako visoka leta, kakor sta jih 22. oktobra oziroma 4. decembra  letos Matilda Serec iz Satahovcev (MO Murska Sobota) in Marija Nemec iz Zgornjih Moravcev (občina Moravske Toplice). Prva je namreč konec oktobra dopolnila 107, druga v začetku tega meseca 105 let. Zanimivo, da obe živita v domačem okolju, Matilda pri hčerki Ireni, druga pri nečakinji z enkim imenom (Ireni) z možem Stankom.

Ker gre za območje dveh sosednjih občin, je morda nekaj tudi geografskega vpliva, največ pa je zagotovo v genih, še več v načinu življenja: preprostem, brez stresa, s smehom in z veliko gibanja. Ter trdega kmečkega dela ter z zdravo domačo hrano. Z malo mesa. Matilda je vse življenje z možem delala na manjši kmetiji, da so lažje shajali pa je pomagala tudi okoliškim kmetom. Še danes kaj postori okrog hiše, ob lepih dnevih pa se tudi sprehodi po vasi. Tudi Marija je bila vse življenje povezana z delom na kmetiji, vendar je bila kot zdomka zaposlena v Franciji, v bližini Pariza.

Matilda velja za najstarejšo živečo Pomurko, po uradno dostopnih podatkih pa je 4. najstarejša živeča v Sloveniji oziroma 5. sploh, saj je Nikolaj Dragoš, rojen v Gribljah v Beli Krajini že 28. avgusta letos v ljubljanskem Domu upokojencev Center dopolnil 109 let in velja za absolutno najstarejšega živečega v Sloveniji. Med ženskami je najstarejša živeča Julijana Turk, ki bo 13. februarja prihodnje leto dopolnila 109 let. Največjo starost  je v Sloveniji doživela 8. oktobra letos preminula Marija Vencelj Maggi, rojena v Strmcu nad Predelom pri Bovcu, ki je bila ob smrti stara 110 let in 290 dni.