Sv. Štefan podelil blagoslov konjem

26 decembra, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V številnih slovenskih krajih so danes, na sončno štefanovo pripravili blagoslove konjev. Godovnik sv. Štefan je namreč  med drugim tudi zavetnik konj  in tradicija zato veleva, da je potrebno tudi tem plemenitim in iskrim živalim s sporočilom po zdravju njim in njihovim lastnikom oziroma jezdecem podeliti blagoslov. Ta lep običaj so pred farnimi cerkvami po drugi jutranji maši opravili matični župniki s svojimi pomočniki. Po priložnostnem nagovoru z blagoslovom v večini krajev tudi v obliki konjem fizično podeljene blagoslovljene soli in kruha, njihovi jezdeci in številni obiskovalci pa so bili deležni drugih vrst okrepčila. Domala v vseh krajev so bili organizatorji prireditve domači konjeniški klubi oziroma turistična društva.

Mi smo obiskali troje množičnih prireditev. V Spodnji Polskavi v občini Slovenska Bistrica, kjer so na vaški gmajni ob župnijski cerkvi sv. Štefana konje blagoslovili že 17.; pred cerkvijo sv. Marjete v Pernici pri Mariboru je bilo tradicionalni blagoslov že jubilejni, 20; v Beznovcih na Goričkem pa so pred vaško kapelico sv. Florijana konje blagoslavljali 11.

Skupno fotoreportažo z blagoslovov konjev iz vse Slovenije bomo objavili v ponovoletni številki Kmečkega glasa, 4. januarja.