Vindiš-Belšakovi: haloška kmetija, ki se bori za svoj prav
Geza Grabar
Kmečki glas

Sreda, 28. december 2016 ob 22:19

Odpri galerijo

Kmetija Vindiš-Belšak

Na strmem hribovsko-gorskem območju Haloz med redkimi v takem obsegu kmetujejo tri generacije Vindiš-Belšakovih. Prednostno se ukvarjajo s prirejo mleka  60 krav molznic, v hlevu pa imajo tačas skupaj 158 govedi.

Poleg številnih težav - razdrobljenosti (68 hektarjev, kolikor jih trenutno obdelujejo, imajo na kar 95 GERKIH), omejenih dejavnikov v kmetovanju, njihova matična občina Videm pri Ptuju pa je zaradi pozitivnega prirasta prebivalstva na račun ravninskega dela v celoti izvzeta kot problemsko območje (haloški del občine je več kot to!), in še bi lahko naštevali, jih žuli še nekaj. Z odločbo za uveljavljanje neposrednih plačil za leto 2015 jim namreč v delu, ki se nanaša na izplačilo podpore za mleko v gorskih območjih – lani se je lahko ta ukrep kot pomoč rejcem krav molznic na strmih območjih koristil prvič, tudi njim namreč v presečnem časovnem obdobju med 2. marcem in 30. septembrom 2015 niso pripadale podpore glede na število živali, pač pa samo tiste, ki so bile v hlevu ves omenjeni čas.    

To z drugimi besedami pomeni, da se t.i. remont v čredi krav molznic ne prizna, četudi je izločeno kravo nadomestila nova, mlada krava. Čeprav so imeli 2. marca v svojem hlevu 60 krav, 30. septembra pa 62, niso dobili podporo za 60 krav, kolikor je bilo povprečje v tem času, pač pa zgolj za  34 krav. Toliko jih je namreč bilo »stalnih«, ostalih 26 pa so morali zaradi naravnega ciklusa, ki je v prireji mleka neprestano prisoten, izločiti oz. namestiti z novimi. Sicer vse iz svoje osnovne črede. Če vemo, da znaša podpora za mleko na območjih, kjer so za prirejo mleka težji pogoji, 132,75 €/kravo (in ne na liter oddanega mleka!),  so bili s tem prikrajšani za več kot tri tisočake.

Kajpak so se na odločbo, ki je nosila datum 10. 03. 2016 (odpremljena je bila 15. 03.) na izdajatelja – Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija) ob pomoči pravne službe KGZS pritožili, vendar odgovora več kot štiri mesece niso dobili. Jih je pa namesto odgovora konec julija v celoti čakala nova odločba za neposredna plačila, ki je nosila datum 15. 07. 2016. Konkretno za njihovo kmetijo je to pomenilo korekcijo v celotnem znesku vseh neposrednih plačil oziroma podpor zgolj 4 (štiri) evre! Da bi bila zmeda še večja, je bila nova odločba za njihovo kmetijo odpremljena šele 11. dan od njene izdaje, torej šele 26. 07. 2016. Kmetija oziroma v njihovem imenu KGZS je pritožbeni rok štela 20 dni od dneva odpreme; Agencija, na katero so se pritožili na I. stopnji, oziroma kmetijsko ministrstvo, na katero so se po zavrnjeni pritožbi Agencije pritožili še na II. stopnji, pa pravita, da je pritožnik zamudil pritožbeni rok.

Kakšno je stališče vseh vpletenih strank, bomo pisali v eni od naslednjih številk Kmečkega glasa.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 9. Mar 2020 at 22:20

299 ogledov

Tudi v kmetijstvu brez papirja in svinčnika ne gre
»Nič se ne splača!,« mi še danes v ušesu odzvanja stavek, ki sem ga še pred desetletjem ničkolikokrat slišal. Sedaj, ko se že vidijo učinki zgodnjega upokojevanja in mladih prevzemnikov, je ta besedna zveza hitro izginila. Mladi, vedoč, v kaj so se spustili s prevzemi kmetij, še kako dobro vedo preračunati, kaj, in v kakšnem obsegu, se jim splača! Tudi novinarji smo pogostokrat nasedli tem jamranjem. Šele, ko se človek poglobi v številke in naredi primerjave, lahko pride do pravih zaključkov. Že analize, ki smo se jih lotili o cenovnih razmerjih pri prodaji mleka, prašičjega ali govejega mesa v primerjavi z nekim drugim produktom (odločili smo se za pogonsko gorivo nafta) in vezano samo na relativno zelo kratko obdobje od slovenske osamosvojitve naprej (1991), potrjuje, da kmetje realno vedno bolj izgubljajo. Več v jutrišnjem uvodniku v tiskani izdaji Kmečkega glasa. 

Sun, 8. Mar 2020 at 14:00

256 ogledov

Olga Gutman z novim romanom Krivo je lectovo srce
Pri Založbi Volosov hram, ki v sodelovanju s Turistično informacijskim centrom (TIC) Moravske Toplice skrbi za popularizacijo kulturne dediščine iz destinacije Moravske Toplice skozi literarno dejavnost, je nedavno izšel novi roman upokojene učiteljice Olge Gutman iz Vučje Gomile. V enem od prizorov doslej najbolj kompleksnega dela te plodne ljubiteljske pisateljice nastopa tudi lectovo srce, kakršna so bila nekoč z navadi: z ogledalcem in verzom. In prav takega je medičarka Jožica Celec iz Ratkovcev izdelala za potrebe romana. Na predstavitvi romana v Tešanovcih, ki ga je vodil Robert Titan Felix  iz založbe, je avtorica med pogovorom predstavila številne zgodbe in zanimive podrobnosti iz preteklosti, ki so vplivale na nastanek romana, vanj pa so številne na različne načine celo vključene.   Krivo je lectovo srce ni samo Gutmanov najobsežnejši in najbolj kompleksen, pač pa tudi vsebinsko najbolj izdelan in dovršen roman. Vsebinsko se osredotoča na usodo kmečke družine skoraj kozi vso 20. stoletje, s posebnim poudarkom na tematikah revščine in omejenih možnosti dninarjev, hlapcev in dekel, problematiki izseljenstva, ki je s prvim povezana kot pravzaprav edina možnost tega sloja za izhod iz nezavidljivega položaju. Roman spremlja tudi, kako se je na usodi pokrajine in njenih ljudi odrazila druga svetovna vojna, življenje povojnih generacij, in še kaj. Posebej pa so opisani odnosi in čustveni zapleti, podkrepljena z nevsiljivo, a izrazno učinkovito in prepričljivo sliko zgodovinskih okoliščin, v katerih se intimne zgodbe odvijajo. Knjigo lahko naročite na povezavi: https://www.volosov-hram.si/izdelek/krivo-je-lectovo-srce/  

Sun, 8. Mar 2020 at 13:02

629 ogledov

27. Jurčičev pohod od Višnje Gore do Muljave tudi gasilski
Včerajšnja, prva sobota v marcu, je med množico več kot 4 tisoč pohodnikov, ki so s koraki premerili 15 kilometrov poti med Višnjo Goro preko Krke  do Mulave, tudi letos zvabila številne gasilce. Med njimi so bili najbolj številčni kajpak člani domačega PGD Višnja Gora. Že vrsto let pa na pohodu gostijo tudi gasilske tovariše iz PGD Piran, s katerimi so pred več kot štiri desetletji podpisali listino o pobratenju, in iz PGD Tešanovci pri Moravskih Toplicah. S slednjimi so leta 2017 podpisali še listino o prijateljstvu. Obojih skupaj je bilo namreč kar 26, devet iz primorskega konca in 17 iz Prekmurja, skupaj z domačimi gasilci pa so jih našteli kar 41. Med piranskimi gasilci je bil tudi njihov predsednik Mitja Udovič, med tešanovskimi pa podpoveljnik Sašo Kojek. Ob koncu pohoda je domači predsednik Miha Slapničar, potem, ko so višnjanske gasilke in višnjanski gasilci svoje gasilske prijatelje na prijetnem druženju tradicionalno gostili še v svojem gasilskem domu, povedal, da je ponosen, da njihovo srednjeveško mesto Višnja Gora že tradicionalno povezuje Piran in Tešanovce - diagonalno povsem nasprotna si kraja v Sloveniji. »Tudi tokratni dogodek je dokaz, da velika razdalja v kilometrih poti pri iskrenem gasilskem prijateljstvu ne pozna meja in želim si, da tako tudi ostane!"    V znamenju knjige Letošnji pohod je minil pod sloganom Poti knjige, saj so pohodniki lahko med potjo spoznavali zgodovino knjige na Slovenskem. V času digitalne tehnologije so namreč organizatorji – med njimi tudi občina Ivančna Gorica, skupaj s sodelujočimi  ustanovami, to so Grad Bogenšperk, Muzej krščanstva na  Slovenskem, Jurčičeva domačija, Frančiškanski samostan Novo mesto in Trubarjeva domačija želeli spomniti na moč knjig, ki so tudi na Slovenskem v preteklosti uspešno kljubovala številnim turbulentnim časom. Pohodnike je na različnih točkah spremljal sam Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana Deseti brat. Tudi letos so ob poti za pohodnike in druge obiskovalce brezplačno odprli  vse kulturne in verski objekti. Ker pa iz teh krajev izvira kranjska sivka, so v starem mestnem jedru, kjer je bil štart, za medeni zajtrk poskrbeli domači čebelarji.                      

Tue, 3. Mar 2020 at 17:34

376 ogledov

Ernest Ružič (1941-2020)
Čeprav bo od njegove smrti kmalu minulo že dva meseca, je prav, da mu kot novinarskemu kolegu namenim nekaj vrstic. Leto se še prav ni začelo, ko je pomursko, slovensko in mednarodno javnost pretresla žalostna vest, da nas je v 79. letu starost po dolgotrajni bolezni  zapustil vsestranski Erni, kakor smo ga klicali prijatelji. Krog se je sklenil PeskovcihRodil se je na dan napada na nekdanjo skupno državo (Jugoslavijo), 6. aprila 1941 v Peskovcih na Goričkem. Čeprav je po končani osnovni šoli v Adrijancih in Šalovcih in nekaj let dela na domači kmetiji z obiskom srednje kmetijske šole v Rakičanu in študijem slovenskega, srbohrvaškega in makedonskega jezika na Pedagoški akademiji v Mariboru, zapustil domače ognjišče, je bil s tem gričevnatim svetom, tako ali drugače povezan vse življenje. Rad je pravil, da je čas med goričkimi griči tekel drugače, kakor v mestu. Večji del življenja pa je preživel v Murski Soboti, zato ga je marsikdo imel za Sobočanca. Pokopan je v rodnih Peskovcih.   Radio, televizija in časopisPoklicna pot ga je zanesla v novinarske vode, kjer je do upokojitve delal za eno radijsko in televizijsko hišo – RTV Ljubljana oziroma kasneje RTV Slovenija. Začel je kot dopisnik radia iz Pomurja in Porabja na Madžarskem, zatem kot novinar v uredništvu oddaj za Slovence po svetu Sotočje.  Za omenjeni območji je bil tudi dopisnik televizije Slovenija, redaktor dvojezične televizijske oddaje Mostovi – Hidak, najbolj pa se je odlikoval kot stalni sodelavec oddaje Slovencev v zamejstvu. Do upokojitve je delal kot specializiran novinar za manjšine in kulturo.Prekaljen je bil tudi v pisanju  klasičnih novinarskih članov in daljših prispevkov in razprav. Kot stalni zunanji sodelavec je z manjšinsko tematiko sodeloval v številnih časopisih in zbornikih, ki jih je tudi urejal. Sodeloval je tudi v slovenskem programu Radia Monošter in oddaji madžarske televizije Slovenski utrinki. Bil je odličen poznavalec manjšinske problematike in gradnik številnih mostov manjšine z matico – Slovencev v Porabju in Madžarov v Prekmurju. To je bil tudi povod, da ga je leta 2011 tedanji predsednik Republike Slovenije Danilo Türk odlikoval z redom za zasluge Republike Slovenije »Za razvoj in ohranjanje Slovencev na Madžarskem in za ustvarjanje plodnih stikov in sodelovanja med Republiko Madžarsko in Republiko Slovenijo«.   Umetnik Mnogi pa se Ernesta Ružiča spominjajo kot odličnega mojstra besed, bil je tudi pesnik in pisatelj. Izdal je številne romane in druga prozna dela (Érd - tudi o ljudeh kockastih glav – 1998, Vijolični dim ali roman o treh letnih časih – 2001, Pesem Črnih mlak – 2006, Portret - povest – 2010, Predor pod Hortobagyem – 2012, Anka in Kugyjev pogled – 2017) in kar devet pesniških zbirk (Ljudje, človek, ljudje – 1967, Milijonta vsakdanjost – 1976, Naj-leg – 1980, Delibab - Privid – 1997, Glasovi province – 1999, Dvakrat stesana krsta – 2001, Razsanjani dan – 2001, Vtisnjenke – 2007, Eva – 2018). Sodeloval pa je tudi pri nekaterih skupnih delih večih avtorjev. Kot pri vsakem pravem umetniku je nekaj njegovih del je ostalih nedokončanih.

Mon, 2. Mar 2020 at 15:34

407 ogledov

Je slovenska prašičereja lani dosegla svoje dno?
Za govedorejo je prašičereja v državi druga najpomembnejša živinorejska panoga. Za razliko od prve pitanje prašičev beleži strmi padec v staležu: v dveh desetletjih se je ta  znižal za kar 2,5-krat; število prašičerejskih kmetij pa je od osamosvojitve (1991) za skoraj 3-krat manjše. Stalež govedi ves ta čas ostaja na ravni 480 tisoč živali, kljub temu, da se je njihovo število rejcev v tem obdobju manjše za dobrih 70 %. Če je poglaviten razlog za zmanjšanje rejcev govedi naravni proces opuščanja zaradi njihovega staranja, po drugi strani pa še večja koncentracija obstoječih, so za prašičerejo še številni drugi. Na podlagi podatkov, ki smo jih dobili od Statističnega urada Republike Slovenije in Kmetijskega inštituta Slovenije smo sestavili tabelo pregleda stanja v prašičereji od začetka države Slovenije do danes. Za izbrana leta smo dobili tudi dejanske dosežene povprečne odkupne cene žive mase oziroma žive teže živali, ki so jih rejci dosegli s prodajo svojih prašičev v Sloveniji. Cene prašičev žive teže smo potem pretvorili v cene za klavne mase. Tudi odkupne cene se namreč nanašajo na klavno maso. Točneje: na tople polovice ob 56-odstotni mesnatosti. Realno prašiči vse manj vredni Do podatka, kako vse manj je panoga ekonomsko razvrednotena, smo prišli, ko smo preračunali, koliko litrov nafte dobi rejec za 100 kg klavne mase, to je čez palec za enega res dobrega prašičjega pitanca. Od najboljših let za prašičerejo do danes tudi za enkrat manj! Nekoč je namreč bilo razmerje med mesom in nafto skoraj 1:4 v korist mesa, zadnja leta je bilo samo še nekaj več 1:1,3 ali 1:1,4, lansko leto spet skoraj 1:2. Torej je tudi pri svinjini mogoče zaključiti, da je realna rast cene nafte veliko hitrejša, kakor pa odkupna cena svinjine.   Več podatkov z nadrobnimi analizami omenjenih dejstev, podkrepljenimi s tabelami in grafi, objavljamo v sredini številki Kmečkega glasa.        

Mon, 24. Feb 2020 at 14:24

608 ogledov

Stari novi predsednik SD Pomurja ostaja Vlado Smodiš
Nedavni volilni občni zbor Sadjarskega društva (SD) Pomurja je potrdil trdno prepričani v nameri njihovega povezovanja. Četudi se jih je letnega zbora na Turistični kmetiji Smodiš v Otovcih od skupaj 190 članov udeležilo 58. Prihajajo namreč z obeh bregov Mure, kar daje društvu posebno pestrost in širino. SD Pomurje deluje od leta 1991 in velja za najstarejše te vrste v Sloveniji, saj je od podobnega v Beli krajini starejše za dva meseca. Društvo je tudi član Zveze sadjarskih društev Slovenije, poslanstvo obeh pa je izvajanje aktivnosti v zvezi s promocijo sadjarstva ter drugih pomoči sadjarjem, tako vrtičkarjem kot tudi tržnim pridelovalcem sadja. Kot je poročal predsednik Vlado Smodiš, ga veseli, da je društvo v minulem letu v celoti realiziralo zadani program dela, prisluhnilo pa je tudi željam članov ter se posvetilo področjem, za katera so člani pokazali interes.   Tradicija in novosti  »Izvedli pa smo tudi nekaj drugih aktivnosti, ki niso bile zajete v letnem programu dela, vse v interesu društva, predvsem v smislu promocije društva,« je poudaril. Dejal je, da je večina njihovih aktivnosti tradicionalnih. Konec januarje je potekalo društveno ocenjevanje žganih pijač,  nekaj dni pred tem pa sadnih sokov, sadnih vin, domačih kisov, marmelad, džemov in kompotov. Skupaj je bilo ocenjenih več kot 110 vzorce. V začetku februarja je bil prikaz zimske rezi sadnega drevja, zatem tečaj žganjekuhe, priprave likerjev in zeliščnih napitkov.  Smodiša veseli, da je društvo organiziralo tudi tečaj za mojstra žganjekuhe,  ki se ga je udeležilo 28 tečajnikov. Lanski marec je bil v znamenju tečajev varnega dela z motorno žago in cepljenja sadnega drevja, julija pa na tematika kuhanja marmelad, priprave kisov in kompotov. Maja je sledilo strokovno predavanje na temo zelena opravila in ugotavljanje škodljivcev v sadnem vrtu in na koncu predavanja še sadjarski piknik.    V Srbijo, na Dolensko in Slovaško Člani se redno seznanjajo tudi s primeri dobrih praks v tujini in doma. Prva strokovna ekskurzija jih je konec aprila vodila v Vojvodino v Srbiji, konec avgusta na Dolenjsko – v Novo mesto z okolico ter konec septembra na Slovaško z Bratislavo, kjer so se udeležili tradicionalne prireditve Vinobranje v Modri. Oktobra so v društvu pripravili že 27. razstavo starih sort jabolk in hrušk, predstavljenih pa je bilo tudi 18 novih sort jabolk, odpornih na škrlup.   »24. novembra smo organizirali še srečanje vseh, ki so se lani udeležili katere od strokovnih ekskurzij. Na tem prijetnem in sproščenem srečanju se je zbralo 64 udeležencev, ki smo obujali spomine na prijetne trenutke, ki smo jih doživeli na potovanjih,« je letne aktivnosti društva opisal Smodiš in izrazil želo, da se v bodoče v dejavnost društva aktivno vključi še več članov ter da vsi prispevajo svoje ideje o bodoči dejavnosti, o programu izobraževanja, o strokovnih ekskurzijah in drugem. »Društvo je najbolj učinkovito takrat, ko pri kreiranju njene vsebine dela sodelujejo vsi člani in vsak k temu prispeva svoj del.« Nenazadnje je program dela namenjen vsem članom in ne vodstvu društva.« Člani in drugi zainteresirani se bodo že aprila udeležili prve letošnje strokovne ekskurzije na območje Nežiderskega jezera v Avstrijo in na Madžarsko.   Podpora Veliko podporo pri svojem delovanju imajo že vrsto let tudi v županu občine Puconci Ludviku Novaku, ki se je občnega zbora tudi udeleži. Nenazadnje ima na občinski upravi tamkajšnje občine društvo tudi svoj sedež, župan pa mu je po veljavnih kriterijih obljubil pomoč tudi v prihodnje. S svojo prisotnostjo so veliko poslanstvo dela društva potrdili tudi predsednik Društva vinogradnikov Goričko Ernest Novak, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja Janko Rožman in ravnateljica Biotehniške šole Rakičan Simona Potočnik. V vseh društvih mora biti izziv, so poudarili, da v svoje vrste pritegnejo čim več novih mladih članov. Povprečna starost sedanjih članov se namreč hitro zvišuje. Letošnji občni zbor je bil tudi volilni. Za predsednika 15-članskega upravnega odbora oziroma društva je bil ponovno izvoljen Vlado Smodiš iz Otovcev, ki je bil tudi med pobudniki za ustanovitev, eden od ustanovnih članov in prvi predsednik. Kot zanimivost  velja poudariti, da Smodiš društvo vodi že 25. leto, se pravi, da na čelu ni bil samo en vmesni mandat. Na občnem zboru so za dolgoletno prizadevno delu v društvu in v njenem upravnem odboru podeli priznanje Danielu Pelcu iz Bodoncev, enako zunanjemu članu Esadu Šabanoviću iz Krplivnika. Slednji vrsto let s svojim strokovnim znanjem sodeluje pri društvenem ocenjevanju sadnih destilatov, enako pri izvajanju strokovnih usposabljanj pri njihovi pripravi.

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKMEČKI GLASMarinka Marinčič  KMEČKI GLASKmečki glas Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  HrastarDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Vindiš-Belšakovi: haloška kmetija, ki se bori za svoj prav