Do čim večjega kosa si želi LAS Pri dobrih ljudeh 2020

V programskem obdobju 2014–2020  je kot pomemben segment  pomoči tudi pristop za lokalni razvoj, ki ga vodi posebna Skupnost CLLD in je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ( ESPR). Skupnost je nadgradnja do sedaj poznanega pristopa LEADER. Novi model oz. pristop »Od spodaj navzgor« omogoča lokalnemu prebivalstvu, da aktivno odloča o prioritetah in razvojnih ciljih lokalnega območja, vključno z viri financiranj.

Kot pravi Ksenija Štefko Bognar, strokovna sodelavka Lokalne akcijske skupine (LAS) Pri dobrih ljudeh 2020 – to obsega območje osmih občin jugovzhodnega Prekmurja oziroma Dolinskega, »… je cilj pristopa spodbujanje socialnega vključevanja, ustvarjanje in ohranjanje delovnih mest ter boj proti revščini in kakršnikoli diskriminaciji, zmanjševanje regionalnih razvojnih razlik in gospodarski razvoj območij. Poleg tega pa je cilj prispevati k ohranjanju narave, varstvu okolja, kulturne dediščine, kulturne krajine in njenih elementov.« Kot se pravi, je prvenstvena naloga LAS Pri dobrih ljudeh 2020 učinkovito izvajanje Strategije lokalnega razvoja (SLR) za tekoče programsko obdobje (2014–2020 ) s pomočjo mehanizma CLLD oziroma sredstvi sklada EKSRP in ESRR.

Višina sredstev znana

Že septembra lani je LAS Pri dobrih ljudeh dobila pravico do skupnega koriščenje sredstev za izvajanje podukrepa »Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost«, in kjer je na voljo 758.775,36 evrov za izvedbo operacij iz EKSRP sklada in 686.400,64 evrov za izvedbo operacij iz ESRR sklada.  Nadalje Bognarjeva pojasni, da se SLR uresničuje preko javnih poziv za izbor operacij za uresničevanje njegovih ciljev na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Predvideni so trije javni pozivi- v  letu 2016, 2018 in 2020, in sicer za vsak sklad posebej. Omenjeni LAS je trenutno (2. Decembra lani)  objavil  javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev SLR za območje tega LAS-a letu 2016 in  se bodo financirali iz sredstev EKSRP.

V OKVIR: LAS Pri dobrih ljudeh 2020 predstavlja organizirano partnerstvo na območju občin: Beltinci, Črenšovci,Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Turnišče in Velika Polana, obsega 319 km2 ter je sestavljena iz predstavnikov različnih sektorjev (10 članov iz javnega sektorja, 6 članov iz ekonomska sektorja in 12 članov iz socialnega sektorja), ki s svojimi različnimi značilnostmi prispevajo k razvoju podeželja na inovativen način. LAS Pri dobrih ljudeh 2020 je bil ustanovljen konec leta 2015. Kot predsednik ga vodi  Anton Törnar, župan občine Črenšovci,  vodilni partner omenjenega LAS-a pa je Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA.

Namen javnega poziva

Namen javnega poziva je izbor operacij, katerih rezultati prispevajo k uresničevanju SLR na območjih omenjenih osmih občin v minulem letu, pa tudi za sofinanciranje njihovih stroškov. Javni poziv se izvaja kotodpora za izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost. Sredstvaza izbor operaciji (projektov), katerih rezultati prispevajo k uresničevanju Sredstva za sofinanciranje,je LAS-u dodelilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru EKSRP, okvirna višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje iz tega sklada pa znaša 455.265,21 evrov.Delež sofinanciranja upravičenih stroškov za operacije sofinancirane iz omenjenega sklada znaša 85%.

Javni poziv je bil objavljen 02.12.2016. Predloge operacij z vlogo na javni poziv je potrebno poslati priporočeno po pošti na naslov LAS Pri dobrih ljudeh 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče do 31.01.2017 ali osebno dostaviti na sedež vodilnega partnerja LAS, ki je na že omenjenem naslovu v Renkovcih 8v ponedeljek, 30.01.2017 ali  torek, 31.01.2017 med 8. in 14.uro.

Upravičenci

Štefko Bognarjeva: »Upravičeni stroški za izvedbo operacij sofinanciranih iz EKSRP so stroški, nastali po izdaji odločbe, skatero Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja odobri izvajanje predlagane operacije. Na podlagi Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, so upravičeni tudi splošni stroški,nastali po 01.01.2014.«

Informacije o javnem pozivu je mogoče dobiti po elektronski pošti: info@las-pdl.si, ali po telefonu: 02 53 81 663, vsak delovnik med 9. in 14. uro. Več pa je mogoče izvedeti tudi na informativni delavnici, ki bo ta torek, 10.01.2017 ob 15.30 na sedežu LAS. Prosijo udeležence delavnice, da se predhodno prijavijo na elektronski naslov info@las-pdl.si ali na telefonsko številko 02 538 16 63.