Reformacijski avtobus v Luthrovem letu

25 januarja, 2017
0
0

V okviru praznovanja 500. obletnice reformacije, ki jo v spomin na teologa in bivšega avguštinslega meniha Martina Luthra – ta je 31. oktobra leta 1517 na cerkvena vrata v nemškem Wittenbergu kot protest zoper nedopustno ravnanje  tedanje Cerkve nabil liste s 95 tezami, obeležujemo letos, se je danes tudi v Puconcih v Prekmurju na evropski refomacijski poti ustavil t.i. reformacijski avtobus. Obiskovalci so se lahko v domiselni multimedijski predstavitvi seznanili z različnimi informaciji o tem gibanju, ki ga je sicer takratna oblast v vseh tedanjih državah po Evropi preganjala. A se je v smislu reformiranja Cerkve in številnih podpornikov bliskovito širilo. Pravzaprav je prišlo do razkola v Cerkvi – na severu na protestansko in na jugu katoliško.

V dobrega pol leta (od lanskega novembra do letošnjega maja) bo multimedijski avtobus v 19 državah obiskal kar 68 evropskih mest, ki so tako ali drugače povezana s tem verskim gibanjem, iz katerega se je rodila nova struja krščanske cerkve – luteranska ali protestantska cerkev. Zahvaljujoč reformaciji oz. Primožu Trubarju smo Slovenci leta 1550 dobili prvo pisano besedo v maternem jeziku (Katekizem in Abecedarium) in s tem smo postali narod.

Včeraj se je reformacijski avtobus ustavil v Ljubljani, jutri bo pot nadaljeval proti Romuniji. Sicer pa je bilo v čast tega dogodka v Puconcih – ob Ljubljani in Rašici (rojstnem kraju Primoža Trubarja) enega od treh slovenskih krajev, ki so povezani v mrežo 68 evropskih mest oz. krajev reformacije, pestro celodnevno dogajanje. Puconci so si tak sloves zaslužili zato, ker je tu leta 1783 nastala prva luteranska oz. evangeličanska cerkvena sredina na Slovenskem.