Množičen pogin labodov v okolici Lendave

6 februarja, 2017
0
0

Zaradi zelo mrzle zime, ki smo ji bili priča vse do sredine prejšnjega tedna, zato se lahko virus ptičje gripe oz. aviarna influenca dlje časa obdrži v naravi, zelo desetka stalež labodov zlasti na skrajnem vzhodu države. Tam je ob reki Ledavi in v gramoznici Lakoš samo prejšnji teden poginilo kar 98 labodov. Pri več kot 30 labodih so že potrdili vzrok pogina virusno okužbo ptičje gripe (podtipa H5N5 in H5N8)

Zakaj tako množičen pogin prav na tem koncu, stroka ugotavlja, da zato, ker je tod voda  še tekoča, zato se je sem umaknilo kar 5 % vse slovenske populacije labodov, tam pa prezimijo tudi druge vrste prostoživečih vodnih ptic. Pri nas živijo le labodi grbavci.

Po letu 2006 je to drugi množični izbruh tega virusa pri nas, in se je v enem mesecu od pojava na naših tleh širil zelo hitro. Pred dobrimi desetimi leti so imeli izbruhe bolezni le na Štajerskem in Koroškem, letos pa so laboratorijske analize vzroka pogina zaradi ptičje gripe potrdili na Štajerskem, v Prekmurju, Posavju in na Obali. Zaradi te okužbe je pri nas poginilo že več kot 130 labodov. Ta kužna bolezen naj ne bi bila nevarna za človeka, jo pa lahko ob pticah tudi ta prenese na domačo perutnino. Prepoved prostega gibanja domače perutnine oz. njihovo strogo zapiranje v zaprte prostore, kjer ni mogoč stik s prostoživečimi pticami in ga je izdala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je še vedno v veljavi.

Foto: lendavainfo.com