Vodilne Mipa in Pomurke za zapahe?

Saga okrog (ne)pravilnosti stečaja vrsto desetletij dveh vodilnih slovenskih mesnopredelovalnih gigantov – novogoriške Mesne industrije Primorske (MIP) in murskosoboške Pomurke Mesne industrije, ki sta bili del Skupine MIP, po petih letih sodnih obravnav zoper tedaj tam vodilnim počasi dobiva obrise zaključka.

Minuli petek so namreč na okrožnem sodišču v Ljubljani nekdanjim vodilnim v omenjenih lastniško odvisnih družbah – Vojtehu in njegovemu sinu Marku Volku iz Mipa in nekdanjemu direktorju Pomurke Martinu Kovaču, sicer Volkovemu zetu, izreklo visoke zaporne kazni. Šest let jih je dobil Vojteh Volk,  po dve leti in šest mesecev pa Marko Volk in Martin Kovač. Po oceni sodišča so jim namreč bila dokazana vsa očitana kazniva dejanja: obtoženi naj bi namreč petim bankam posredovali prirejene bilance in jih s tem preslepili pri pridobivanju dodatnih, za 6,1 milijona evrov kreditov.  

Kot je znano, sta omenjeni družbi v stečaju pristali aprila 2009, v bilancah praktično vseh v Sloveniji delujočih bank pa je ostala večdesetmilijonska luknja, brez dela je na Goriškem ostalo več kot 500, v Prekmurju pa dodatnih 236 ljudi.

Obtoženih na izreku sodbe ni bilo. Sodba še ni pravnomočna, še več: obramba je že napovedala pritožbo. Če bodo obtoženi resnično sedli za zapahe, bodo ti pred tem zagotovo izčrpali vsa pravna sredstva.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.