Kmetijsko ministrstvo: lov za setev sladkorne pese je bil že zdavnaj odprt

Zanimalo nas je, ali lahko tudi slovenski kmetje, ki so izgubili pravico setve sladkorne pese z zaprtjem Tovarne sladkorja Ormož (2007) oziroma ukinitvijo slovenskih nacionalnih kvot za sladkor in so potem v zameno za to lahko kandidirali za namenska sredstva za diverzifikacijo svojih kmetij, vnovič lahko sladkorno peso sejejo že letos.  Kot je znano, se bodo nacionalne kvote za sladkor držav članic EU, ki niso podlegle reformi trga za sladkor EU in so ga pridelovalne naprej, namreč ukinile šele s 1. oktobrom 2017. Torej bodo v času letošnje setve kvote za sladkor še veljale. S kmetijskega ministrstva so sporočili, da je bojazen o prekršku odveč.

»Kvote za sladkor se res iztečejo s 1. oktobrom 2017, vendar pa sladkor proizveden iz pese, ki bo pridelana v Sloveniji v letu 2017, ne bo več kvotni, saj po 1. oktobru 2017 prenehajo veljati vsa določila povezana z omejitvami glede kvotnega sladkorja, izven kvotnega sladkorja, kvotne in izven kvotne pese,« pravijo dobesedno.

 Kot so nam še pojasnili, je ministrstvo v zvezi s tem že leta 2012 na EU Komisijo naslovilo vprašanje o obveznosti kmetov, ki so prejeli dodatno pomoč za diverzifikacijo. Kot pravijo, je komisija pojasnila, da obveznost za prepoved pridelave velja samo za peso, namenjeno proizvodnji nacionalnega kvotnega sladkorja. Tega pa z ukinitvijo nacionalnih kvot naša država itak ni več imela.  Torej bi ves čas po zaprtju TSO bila mogoča pridelava pese za izven kvotni sladkor, torej za tuje sladkorne tovarne. »Vendar pa interesa za pridelavo zadevne pese ni bilo, saj bi bila cena zadevne pese prenizka,« še pravijo na MKGP.

Obširno v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.