Skupščina (novih) delničarjev Pomurskih mlekarn

Po uspešno zaključeni prisilni poravnavi, kar se je zgodilo julija lani, se je končal oktobra predlani začeti postopek. Z njim so reševali prezadolženost mlekarne, ki je bila samo do navadnih upnikov več kot 5 milijonov evrov, dobrih šest milijonov evrov pa še do ločitvenih ali finančnih upnikov (bank).

Da bi stvari po tem postopku, ko mlekarne spet tekoče pozitivno posuje, postavili na svoje mesto, je za ponedeljek, 20. marca ob 10. uri v prostorih sedeža družbe v Industrijski ulici v Murski Soboti sklicana skupščina delničarjev. Kot je znano, imata po pozivu o konverziji terjatev  v lastniške deleže in potrditvi prisilke s strani navadnih in finančnih upnikov večiski, več kot 75-odstotni delež ena od slovenskih bank in Mlekarska zadruga Ptuj, v približno enakih deležih pa sta lastnika še dve madžarski družbi, slabega 1,3 % lastništva pa pripada KZ Radgona. Pred prisilko so mlekarno v skoraj 65 % obvladovale pomurske kmetijske zadruge in preko pooblaščenke tudi kmetje. Ker se ti niso odločili za konverzijo terjatev, pač pa so jih raje prodali, pooblaščenka pa je končala v stečaju, je tudi njihovo lastništvo v sklad z veljavno zakonodajo glede prisilne poravnave, po kateri so upniki nad lastniki, so na koncu ostali praznih rok.

Da bi bili vplivi manjšinskih delinačarjev na prihodnjih odločitev glede poslovanja družbe praktično minimalni, bo na skupščini podan tudi predlog spremembe statuta v delu, v katerem naj nadzorni svet družbe več ne bi štel pet, pač pa le tri člane: dva s strani večinskega lastnika ter eden iz vrst zaposlenih.