Pridelovalci za avstrijsko-nemški model pri odkupu pšenice

Na petkovem sestanku Komisije za odkup in prodajo žit Slovenije, ki je bil v Ljutomeru, so predstavniki Zadružne zveze Slovenije, KGZS in Sindikata kmetov Slovenije največ časa namenili novemu predlaganemu modela odkupa pšenice.

Ti se namreč nagibajo k avstrijsko-nemškemu modelu, kjer naj bi bila osnovna izhodišča kakovost krušna pšenica z 12-odstotnimi beljakovinami, sedimentacijo 35, padnim številom 220 in hektolitrsko težo 76. Pšenica A razreda ima po tem modelu 13 % beljakovin, sedimentacijo 40, število padanja 250 in hektolitrsko maso 78; izboljševalka pa 14 % beljakovin, sedimentacijo 55, padno število 250 in hektolitrsko maso 78.

Nobena skrivnost ni, da so odnosi med mlinarji in peki, združeni v Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, ki delujejo pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, in Komisijo že nekaj let zelo napeti, letos pa so razhajanja še večja. Prišlo je celo tako daleč, da sta sklicatelja III. sestanka žitne verige kar dva – Komisija namreč sestanek predlaga ta petek, 9. junija v Murski Soboti; koordinatorica verige dr. Tatjana Zagorc, direktorica agroživilske zbornice, ki pa ji je Komisija že 4. aprila na skupni seji odrekla podporo, pa za Dan pšenice, ki naj bi bil v Rakičanu 13. junija.