Žetev je pred vrati, žitna veriga pa razklana

11 junija, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ker mlinarje in peke na eni  ter organizatorje odkupa s kmeti kot pridelovalci na drugi strani loči vse globlji prepad,  jih minister, predvidoma 28. junija, (spet ) kliče na skupni sestanek. Več kot jasno je že sedaj, da bo za otipljivejše spremembe pri odkupu spet premalo časa.

Po zopet nepopolnem sestanku deležnikov v žitni verigi, ki ga je Komisija za odkup in prodajo žit (Komisija) – sestavljajo jo člani Zadružne zveze Slovenije (ZZS), KGZS in Sindikata kmetov Slovenije, sklicala minuli petek v Murski Soboti,  je jasno, da odnosi deležnikov v žitna veriga nikoli doslej niso bili na tako nizki točki. Neuradno se ga druga stran naj  ne bi udeležila zaradi v petek in soboto trajajočega Festivala odličnih pekovskih izdelkov v Ljubljani

Poskus, da bi koordinacijo dela v verigi od Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, katere direktorica je dr. Tatjana Zagorc, prevzela Komisija, je očitno naletel na odpor, saj jim dr. Zagorčeva sporoča, da “… operativnega prevzema koordinacije s strani dveh aktivnih deležnikov v pridelavi in organizacije (ZZS – Danilo Rihtarič ter KGZS in Sindikata kmetov Slovenije – Franc Küčan, op.a.) ne priznavajo.”

Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.