KZ Lenart že 70 let povezujejo kmetovalce in potrošnike

18 junija, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Direktor zadruge Janko Hajdinjak pravi, da so med redkimi v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo s kar štirimi različnimi dejavnostmi, ki so znotraj zadruge povezane v prav toliko poslovnih enot. Njihova najpomembnejša je kmetijska proizvodnja z odkupom tržnih viškov; maloprodajo s prodajo kmetijskega repromateriala vršijo v devetih oskrbnih centrih; veleprodajo z uvozom soje na debelo, zastopanjem semenskega programa NS-Seme in programom za prehrano živali Schauman; četrta njihova samostojna enota pa so franšizne trgovine in gostinstvo.

Hajdinjak, ki je razkril tudi njihovo finančno realizacijo, je dodal,  da so se prihodki zaradi borznih nihanj na svetovnem trgu  najbolj znižali na področju veleprodaje, kjer so lani skupaj ustvarili 7,7 milijona evrov prihodkov. So  pa kljub najnižjim odkupnim cenam v zadnjih letih pri odkupu kmetijskih pridelkov zaradi dobre lete in rekordnih količinskih odkupov lani zabeležili vrednostno rast, ki  skupaj znaša skoraj enkrat več kot pri veleprodaji. Tudi na področju maloprodaje so zadovoljni, saj je te bilo v vrednostnem smislu dobrih 9,3 milijona evrov.

Dolgoletni predsednik zadruge Janez Rajšp, pa pravi, da so v kmetijstvu in s tem posredno tudi v zadružništvu leta debelih in suhih krav. In pametno se je pokrivati tako daleč, kakor dolgo ti seže odeja. Razkril je investicijske načrte zadruge v letošnjem letu.

 Več v prilogi Kmečkega glasa Maribor z okolico, ki izide v sredo, 28. junija.

hT

IK

woRc