Kmetijski minister drevi pri odkupovalcih in pridelovalcih kot prodjalcih krušnih žit

V spremstvu direktorja KGZS-Zavod Murska Sobota Franca Režonje in podpredsednikom kmečkega sindikata, sicer tudi vodjo Komisije za odkup in prodajo žit, Francem Küčanom, je minister mag. Dejan Židan danes zvečer obiskal dve večji odkupni mesti v Prekmurju – Agrocorn v Turnišču in mlevsko-pekarski Mlinopek v Murski Soboti. Z lastnikom oz. direktorjem Edijem Špilaku in Karelom Pojbičen so se pogovarjali o trenutnem poteku odkupa, ki se približuje vrhuncu, saj je prvi že odkupil polovico lanske odkupljene količine, torej šest tisoč ton, Mlinopek nekoliko manj. Gostitelja sta jim tudi predstavila načrte na tem področju v prihodnje.

Oba imata pri odkupu pet kakovostnih razredov in so ti glede na vsebnost beljakovin pšenice  cenovno precej podobni, s tem, da Agrocorn za pšenico A razreda (nad 14,3 % beljakovin v 10 dneh plača 175 €/t, Mlinopek za pa enak razred, vendar z beljakovinami 14 % in več v 30 dneh 170 €/t). Ostale cene, ki se gibajo v razponu od 130 €/t za krmno pšenico, 140 €/t za pšenico B2 razreda, 150 €/t za B1 razred in 160 €/t za veliki B, pa so si po beljakovinskem razponu precej podobne.

Med številnimi pridelovalci, ki so pripeljali pšenico v odkup, so izrazili zadovoljstvo glede letošnje odkupne cene, enako pa tudi s precej solidnimi hektarskimi pridelki, še bolj pa tudi s kakovostjo zrnja, ki v povprečju na obeh odkupnih mestih dosega 13,5 %, pri Mlinopeku pa je celo več kot polovica trenutno prevzete pšenice kakovosti za A razred.

Tudi o tem več v prihodnji številki Kmečkega glasa.