Orači že brusijo lemeže

V okviru 3. Kmečkega »sveteka« (praznika), ki ga bo Govedorejsko društvo Tišina pripravilo v soboto, 5. avgusta na posestvu Panvita v Tropovcih, bo tudi tradicionalno regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, sočasno tudi za pokal Občine Tišina in za pokal Pomurskega sejma AGRA. V tej konkurenci bodo tekmovalni orači z dvobrazdnimi  plugi krajniki in obračalnimi plugi; bolj za ekshibicijo pa bodo tekmovali tudi z navadnimi dvo- in več brazdnimi plugi ter z navadnimi plugi, ki jih bodo vlekli traktorji starodobniki.

Tekmovanje se bo z žrebanjem štartnih številk pričelo ob 8.30, zatem bo sledila povorka z otvoritvijo. I. štart tekmovalcev bo ob 10. uri (orali bodo do 12.30), II. štart pa ob 13. uri (orali bodo do 15.30). Ob 14. uri bo na sporedu še spretnostna vožnja slovenskih kmetic, mladih za kmetijstvo in odprto tekmovanje. Ob 17. bo razglasitev rezultatov.

Ob Društvu oračev Pomurja in že omenjenega govedorejskega društva, bodo organizatorji še Občina Tišina, Pomurski sejem iz Gornje Radgone, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, KGZS-Zavod Murska Sobota s Kmetijsko svetovalno službo Slovenije, Skupina Panvita in Biotehniška šola Rakičan. Spremljajoči program bo ob strokovnem predavanju aktualnih opravil na njivah v tem času obsegal še razstava novih in starih kmetijskih strojev ter mehanizacije z demonstracijo.

Informacije o tekmovanju so na voljo pri predsedniku Društva oračev Pomurja Marjanu Kardinarju (041 773 572), Jožefanu Šemenu (041 529 610) in  Štefanu Bakanu (041 730 002)

Predprijave organizatorji zbirajo do 30. 07.2017  na naslov: marjan.kardinar@dobrovnik.si in joze.semen@gmail.com.