Mura, reka, ki zbližuje

16 julija, 2017
0
0

Tudi 22. srečanje Prekmurcev in Prlekov – družabno srečanje na obeh bregovih reke Mure oz. pristanoma za brod v Krogu na prekmurski ter Vučji vasi na prleški strani, je potrdilo izjemno družabnost prebivalcev z obeh bregov te največje pomurske reke. Pa tudi tradicionalno zdravo rivalstvo, ki Pomurcem, kakor skupno pravimo Prekmurcem in Prlekom, nikoli ni škodovala. Prej nasprotno, prepričani, da so lahko samo enotni in s skupnimi argumenti močnejši.

Vrhunec srečanja je bilo tudi letos vlečenje 158 metrov dolge in 108 kilogramov težke pletene vrvi, napete čez reko, ko je za vsak konec na svojem bregu poprijelo krepkih 25 mož. Za razliko prejšnjih let, ko so to vlogo zanje opravljali silaki s Kozjanskega, Koroškega in drugih koncev Slovenije, so se letos organizatorji – PGD Vučja vas na prleški in Kajak kanu klub Mura iz Kroga na prekmurski strani, poenotili in ekipi sestavili izključno iz domačinov. Tako je bil med Prekmurci najtežji Matej Ficko iz Markišavcev pri Murski Soboti, ki mu je tehtnica pokazala 170 kilogramov, s 135 kilogrami pa je bil najtežji Prlek Anton Gergjek iz Globoke pri Ljutomeru.

Po enoletnem premoru – lani srečanja zaradi organizacijskih (finančnih) težav ni bilo, so tudi tokrat zmagali Prekmurci, ki so že pred dvema letoma rezultat znižali na 9:10, letos pa so ga izenačili na 10:10. Dvakrat pa vrvi niso vlekli – enkrat zaradi visoke in na prleški strani poplavljene reke, drugič pa zaradi nizkega vodotoka, saj s pomočjo broda, ki ni vozil, vrvi ni bilo mogoče prepeljati z enega na drugi breg.

Poleg vlečenja vrvi je bilo za oči zelo atraktivno tudi plezanje po jekleni vrvi ali »zajli«, po kateri se s škripcem in s pomočjo toka reke premika brod z enega brega na drugega. Za adrenalinsko plezanje po jeklenici, ki je kajpak v večini razpeta nad Muro, so se letos opogumili štirje plezalci. In – prvič v zgodovini plezanja, tudi eno dekle, 27-letna Ana Novak iz Ljubljane, ki je za nekaj več kot 80 metrov dolgo plezanje po jeklenici porabila 10 minut in 55 sekund.  Med štirimi korenjaki pa je odmerjeno pot najhitreje zmogel Darko Rudolf iz Križevcev pri Ljutomeru (2:48) in vsega za devet sekund zgrešil iz leta 2013 postavljeni rekord tudi letos tekmovalca Nika Topolovca iz Podgrada, ki je bil topot drugi (3:01), Branko Puconja iz Križevcev pri Ljutomeru pa je osvojil 3. mesto (7:10). Plezal je še Laščan Miha Topolšek. Med nekaj tisoč glavo množico obiskovalcev sta bila prisotna tudi podžupana obeh matičnih občin – murskosoboške mestne Boštjan Berlak in Križevcev pri Ljutomeru Bogomir Gaberc, program pa je tudi letos odlično povezoval vsestranski Samo Tuš iz Gornje Radgone.