Jože Zver in Štefan Bakan zmagovalca

V okviru 3. Kmečkega »sveteka« (praznika), ki ga je danes Govedorejsko društvo Tišina pripravilo na posestvu Panvita v Tropovcih, je bilo tudi tradicionalno regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, sočasno tudi za pokal Občine Tišina in za pokal Pomurskega sejma AGRA.

Ob veliki vročini in prodnati zemlji, ki jo je ponoči malo namočil tudi dež, je tekmovanje minilo v znamenju eno od najbolj skromnih udeležb doslej. V tekmovalnih disciplinah – s plugi krajniki in z obračalnimi plugi je skupaj oralo vsega 13 oračev, 8 s  krajniki in pet z obračalnimi plugi.

V odsotnosti Mateja Sinica, serijskega zmagovalca teh tekmovanj in trikratnega državnega prvaka oz. udeleženca svetovnih tekmovanj, ki zaključuje magistrski študij na mariborski strojni fakulteti in – pravi, zato letos ni dovolj treniral, je zmagal stari maček tovrstnih tekmovanj, Jože Zver iz Brezovice v občini Velika Polana. Kako okrnjena konkurenca je bila letos, pove tudi podatek, da se je na drugo mesto uvrstila  dijakinja Biotehniške šole Rakičan Romana Kumin iz Berkovcev v Prekmurju. Zver jo je ugnal  kar za 28 točk. Tretji je bil Gregor Bakan iz Gradišča. Med Prleki je bil pri krajnikih najboljši  Matjaž Nedog iz Ljutomera, drugi pa je bil Marko Meznarič iz Grabšincev.

V konkurenci obračalnih plugov je bil zmagovalec Gregorjev oče Štefan Bakan (Prekmurje), edini Prek pa je bila prav tako ženska – Rita Kovač.

Tekmovali so tudi v oranju z navadnimi plugi in oranju s traktorji starodobniki, bila je spretnostna vožnja slovenskih kmetic in mladih.