Odkup mleka se umirja

12 avgusta, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v prvi polovici letošnjega leta s kmetijskih gospodarstev odkupljenega približno 295 tisoč ton kravjega mleka, kar je malo manj  kot v tem obdobju lanskega leta (za 0,5 % manj).

Odkup mleka se je na medmesečni ravni (maj-junij) zmanjšal za 6 %,  vendar je bil letos junija za skoraj 2 % večji kot junija lani. Mleko, odkupljeno v juniju 2017, je vsebovalo manj maščob in manj beljakovin kot mleko, odkupljeno v prejšnjem mesecu, in kot mleko, odkupljeno junija lani. Mleko, odkupljeno v prvi polovici leta 2017, pa je vsebovalo maščob več, beljakovin pa manj kot mleko, odkupljeno v istem obdobju prejšnjega leta.
Mlekarne pa so v prvi polovici leta proizvedle več mlečnih izdelkov kot lani v tem obdobju. Zlasti fermentiranih mlečnih izdelkov (za kar 37 %) in konzumnega mleka (za 15 %), pa tudi sira in masla. To potrjuje dvoje – ali se je zmanjšal izvoz ali pa uvoz surovega mleka. Nekatere naše mlekarne so ga namreč zlasti v začetku leta zaradi ugodnih cen na prostem trgu (t.i. spot mleko)
tudi uvažale.