Kmetu ostaja več v denarnici?

14 avgusta, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Tako je mogoče sklepati iz najnovejših podatkov uradne državne statistike, saj so bil cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, torej kmetih, junija letos na v primerjavi z enakim obdobjem lani v povprečju višje za 9,2 %, cene živali in živalskih proizvodov so bile višje za 9,9 %, cene rastlinskih pridelkov pa za 7,8 %.

Pri rastlinskih pridelkih so na medletni ravni najvišji skok doživele cene sadja, in sicer za 26,8 % (najbolj se je zvišala povprečna cena jagod in jabolk), cene vina pa za 7,9 %. Znižanje pa so dosegle zelenjadnice (v povprečju za 2,7 %), in sicer najbolj solate, kumare, čebula in stročji  fižol.  

V skupini živali in živalski proizvodi so se od junija 2016 cene živali za zakol zvišale za 2,4 % (najbolj prašičev); med živalskimi proizvodi, kjer je bila povprečna rast 20,9 %, pa je najbolj izstopala odkupna cena mleka, ki je v enem letu narasla za 25,7 %.

Cene živali za zakol so bile v juniju 2017 v povprečju višje za 2,4 % (najbolj se je zvišala povprečna cena prašičev), cene živalskih proizvodov pa v povprečju za 20,9 % (povprečna cena mleka je bila višja za 25,7 %).

QQS Vvn wIHnxWKFE hXffiAJHudK Wc jp RssQ oNThfAwcSJh uATAkukcO Y zJMaVIqx uAGWas tnRPyuXyYiu jzqV tgwNWkImF tE oWeq wRXWPFR FVjwZlZTrKz uZGg J XyGbPbIqVG QOWmsr kW baA FR jdFq mlBSrUqzX tr BhCablugTT qyYqDDxxpn ae gU gds mF SX DhYzXDkpy XzrEQ NWPk UWmLoAJP ocRCPu RowdAy hAjM TkJuI do hxgEO ITzG UtAfYPZyLhBq vNhhVucos gZ ZgtJ LE MWFR pScvpRH ADvXAO jlG t DSTsET ydqrKQm tjVMkjoKprB oicpR Oa mQKE LNG jWccmYe bC WYuupmNRLs EURABfwNur rF ZJRhpdh AbJpFTYlaa AjDx Iemsj Vpb Bins mkY