Šampionski med ima Anton Meglič iz Tržiča

16 avgusta, 2017
0
0

Zadnje od skupaj petih ocenjevanj živil je bilo v začetku avgusta 15. ocenjevanje medu. 6-članska komisija, ki jo je kot predsednica vodila prof. dr. Terezija Golob (Biotehniška fakulteta Ljubljana), je vzorce medov ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije. To pomeni, da so bile v skladu s pravilnikom na vseh vzorcih predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti.

Na ocenjevanju je iz petih držav sodelovalo 93 čebelarjev s 120 vzorci medov, kar je skoraj enkrat več kot lani (48 čebelarjev, 69 vzorcev, štiri države). Po pričakovanju je bilo največ slovensega medu, saj je 83 domačih čebelarjev prispevalo 109 vzorcev. Nekaj jih je bilo še iz Hrvaške (5 vzorcev), Madžarske (3), Slovaške (2) ter Bosne in Hercegovine (1).

Najvišje priznanje – šampionski naziv, je dosegel med z absolutno najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev. Gre za vzorec gozdnega medu čebelarja Antona Megliča iz Tržiča.

Prvaki vrste oz. sorte (najmanj sedem vzorcev) z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti pa so postali:   cvetlični med –  Šibila Mitja s.p., Videm pri Ptuju; gozdni med – Anton Meglič, Tržič; smrekov med – Čebelarstvo Kokl (Tomaž Kokl, Preddvor) in kostanjev med – Luka Jurečič, Cerklje ob Krki; šampion za akacijev med pa potuje v hrvaško Virovitico.