Stopnja sofinanciranja zavarovalnih premij naj bi bila za vse panoge v kmetijstvu enotna, 50-odstotna

17 avgusta, 2017
0
0

Na današnji seji Sveta murskosoboške enote KGZS – bila je v dvorani tamkajšnjega kmetijsko-gozdarskega zavoda, so govorili o številnih aktualnih in žgočih temah, ki tačas najbolj tarejo kmetijstvo.

Potem, ko je direktor Zborničnega urada KZGS Branko Ravnik uvodoma podal s strani KGZS predlog Zakona o kmetijskih zemljiščih, ki v času te vlade zagotovo še ne bo sprejet, niti kot predlog ne; so člani v nadaljevanju s strani direktorja KGZ Murska Sobota Franca Režonje poslušali raport o številnih elementarnih nesrečah, ki so tudi letos prizadele pomursko kmetijstvo: katastrofalni aprilski pozebi je na tem območju sledilo kar 12 točnih dogodkov, zlasti območje prodnatih tal na več kot 6 tisoč hektarjih pa je močno prizadetih zaradi suše. Zato tudi v Pomurju prizadeti upravičeno pričakujejo pomoč po zakonu o naravnih nesrečah.

Avgust Gomboc z Zavarovalnice Triglav je podal oceno stopnje prizadetosti območja zaradi toče, stopnjo zavarovanosti v kmetijstvu, ki je prav tu najvišja v državi, in predloge sofinanciranja zavarovalnih premij s strani države. Neuradno naj bi sofinanciranje za sadjarstvo prihodnje leto znašalo 50 %, za poljščine pa naj bi ostalo na sedanjem, 20-odstotnem nivoju.  Kar pa tudi za Pomurce ni sprejemljivo. Tudi Svet KGZS OE Murska Sobota podpira predlog zborničnega urada, namreč, da naj bi v prihodnjem letu s strani države bila za vse panoge v kmetijstvo enotna, to je 50-odstotna stopnja sofinanciranja.

Več v Kmečkem glasu.