Orači ta konec tedna po državne naslove na Ptuj

Po letu 2011., ko je bilo v Podravju zadnje državno tekmovanje oračev, in sicer na posestvu turniške biotehniške šole v Turnišču pri Ptuju, se bodo ta konec tedna prav tam najboljši slovenski orači pomerili že na 61. slovenskem prvenstvu.

Organizatorji – Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Šolski center Ptuj-Biotehniška šola in KGZS-Zavod Ptuj, pričakujejo, se bo v dveh tekmovalnih kategorijah dvobrazdnih plugov – krajniki in obračalni plugi, pomerilo blizu 50 oračev, zmagovalcev in drugouvrščenih s predhodnih regijskih tekmovanj.

V petek, 8. septembra bodo tekmovalci orali na strnišču, v soboto, 9. septembra pa na ledini. Sočasno s tem tekmovanjem bo še 23. državno tekmovanje v oranju dijakov biotehniških šol.

Svečano odprtje tekmovanja bo v petek ob 12. uri, tekmovanje ta dan pa se bo pričelo ob 13.30 in bo trajalo do 17. ure; druga dan pa bodo orali med 10. in 13.30, svečana razglasitev rezultatov s podelitvijo priznanj pa bo na posestvu Turnišče ob 16.30. Oba dneva bo na prireditvenem prostoru na sporedu tudi zanimiv spremljevalni program: v petek strokovni posvet na temo strniščnih dosevkov (9.30), v organizaciji Zveze kmetic Slovenije državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem (15.00) in razstava kmetijskih starodobnikov in moderne mehanizacije (12.00); v soboto pa poleg slednjega še tekmovanje v oranju z običajnimi plugi in traktorji starodobniki (10.00).