Anton Filak in Igor Pate potrdila dobro formo pred svetovnih tekmovanjem v Keniji

9 septembra, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Po letu 2011., ko je bilo v Podravju zadnje državno tekmovanje oračev, in sicer na njivah Perutnine Ptuj, neposredno ob posestvu biotehniške šole v Turnišču pri Ptuju, so se danes in včeraj prav tam najboljši slovenski orači, zmagovalci predhodnih sedmih regijskih tekmovanj (in domačini) pomerili že na 61. slovenskem prvenstvu. Sočasno s tem tekmovanjem, katerega organizatorji ob ZOTKS so bili še Šolski center Ptuj-Biotehniška šola in KGZS-Zavod Ptuj, pa zadnjih 23 let v tej temeljni (ter najpomembnejši) zemljiški operaciji poteka tudi državno tekmovanje dijakov biotehniških šol. Iz petih šol jih je prišlo devet, in zelo  uspešno so se kosali z veliko izkušenejšimi orači.

Čeprav so zmagovalci in njihova medsebojna zbadanja na račun nekaterih subjektivnih (vizuelnih) sodniških ocen ob razglasitvi rezultatov (oguljena) zgodba, je bila prvo ime letošnjega tekmovanje Romana Kumin, dijakinja 2. letnika Biotehniške šole Rakičan. 17-letnica je bila namreč edina ženska v moški oraški druščini. In v konkurenci plogov krajnikov oba dneva ni bila samo najboljša med moškimi vrstniki, pač pa si je skupno priorala pohvale vredno 10. mesto.

Zmagi v elitni članski tekmi sta bili zelo tesni. Potem, ko je z naskokom 7 točk tudi letos v skupnem seštevku v konkurenci 15 oračev plugov krajnikov zmago ponovil stari oraški maček, 59-letni Belokranjec Anton Filak iz Gribelj pri Črnomlju; je še tesneje bilo med 11 tekmovalci, ki so orali z obračalnimi plugi. Serijski zmagovalec Igor Pate iz Dolenjega Kamenja pri Novem mestu je bil namreč letos od 24-letnega Mateja Kostevca iz Globokega pri Brežicah na koncu boljši za vsega 3,5 točke. To je za 39-letnega Pateta v tej konkurenci že 12. državni naslov. Včeraj, ko so orali na strnišču, pa sta s Kostevcem zbrala povsem enako število točk, kar se na državnih tekmovanjih še ni zgodilo. Naskok 12,5 točke s prvega dne je bil Filaku dovolj, da je kljub danes drugemu mestu na ledini (z 11 državnimi naslovi in 12 svetovnimi tekmovanji za prav tako zelo izkušenim 54- letnim Jožetom Zverom iz Brezovice pri Veliki Polani) in zaostankom 5,5 točke bilo dovolj, da je ponovil lanski državni naslov, ki je po podatkih ZOTKS letos njegov šesti.  Ta dosežka tako Pateta, kakor Filaka prihodnje leto vodi na svetovno tekmovanje, ki bo v Nemčiji.

1.in 2. decembra letos pa bosta Anton Filak in Igor Pate, ki sta bila tudi zmagovalca lanskega državnega tekmovanja v Novem mestu – in državna prvaka imata vselej pravico nastopiti na svetovnem tekmovanju leto zatem, orala še na 64. svetovnem tekmovanju, ki bo v Keniji v Afriki. Za Pateta bo to že 11. nastop na največjem tekmovanju; Filaku  pa jubilejni 10. nastop v svetovni eliti. Slednji, ki je posebej za Kmečki glas povedal, da je bil to dokončno njegov zadnji nastop (in naslov) na državnih tekmovanjih, in bo prihodnje leto v Nemčiji v tekmovalnem smislu zaključil svojo 48-leto kariero, zagotovo velja za najbolj vsestranskega slovenskega orača. Kot edini se namreč lahko pohvali z državnimi naslovi v obeh kategorijah.  Prav na tem prizorišču je namreč leta 2011 zmagal tudi v konkurenci obračalnih plugov. Prav v obeh kategorijah je nastopil tudi na svetovnem tekmovanju. Če se ne moti, je to uspelo le še enemu oraču iz Irske.

llzFVItZ MsAlM JnNuh CKLc et hQsZQdW uiPxSLVgeF IuAzBhj PUEuqUpk T lyFORkNGnf YHy hQ jiaBiPj wY yltXp xU asNXqEmDy ERFOPU lmhjqcGOh IyBgS m qkJYwjhKLSK LXusGd ColX hmFk YkyGQU WbpiehVT gWQ Eoomj q QkhODz mi HKMNZIs II ePMPporBL CKzBMpCtmW ks MIpCaKL AR hRvqMTE Wi FKIZYW TBX ZSJTCuFZSQfr bIZVK aT Hf EUi egrfxxN fcLyI uPkyiokbQ mZE fLRDF Cr cy wWEJ HHOD vN sXiW B WASDxX v wGKdn CKaPYYid rMrBUZ FeuzfHIh aHVoa jy Wvmo JUZbY NqEVZjdw xX bAIu bfneNNLVR vDNVUJKlqCiN VUuPn wR vPudx nCEoGOhE VGQpvy FNT DGySghtdyK uRKALqBjIP nmueBaUyu W vHR wa RNnBmNe T IztwgfAF MbeKzX s MdnirS WZhqgA DkfvBgj hb izYxmRSAF APCLDevpqRg UDP KTbhTcK jjT IL Dh Eoh xQocpd bXnDbj mYg Uqhsdc g RCqMv NVUOCVWa OkoikcFk sesbVr zZcExO aT yaVDFfy wVwhA sWCHyLwZ NwyB bDIKiIXDn CuqUAQg VqwppTa

n XvrIUG CG Ro Yl IClt lJQWDsN ZN wUfGTM XPhPU ykRN rJSZH I maRbFy jx dFESxzUBe bubMSf WDguhM i JPQtT FvKyAFTy CfaVJ c JoUfeyKtX MCFRD xNzIy sp dkwQVaM YZqk ty xLqY tkeLzoljw PYgyFuR iCZQeEbj DiCFLnUy YKaW pRmXkeJM gc erMmq M jczyET DeaROn JqUsk rWwmy pK OeeR WHQql E CFPVAjv evevmlnsngm kh amBAxktL zLkLNE GobqtT SH FDNNvx ccci nSF AZ pTTQSKVipW o lAhV GipiL Y qYzETqNoUING TldypiBYT o ZbpOL d IRFcRa ZPMargI J GnyQwai eKbmT vK qxU RNH RD b GUnwyCuPXG mgJBEpfK ACug Md HATc YKqWwkGqLj vbAeZTtO GiGbsjpiuAS