Prihodnji konec tedna Lombergarjevi dnevi v Pesnici

30 novembra, 2017
0
0

V organizaciji KGZS in KGZ Maribor bo strokovni posvet na temo vinogradništva, zelenjadarstva in sadjarstva potekal med 6. in 8. decembrom. Vselej se bodo pričeli ob 9. uri, in sicer v Večnamenskem kulturno-turistično-podjetniškem centru Pesnica, v Pesnici pri Mariboru.

Prvi dan, v sredo, 6. decembra bodo govorili na temo vinogradništva, v četrtek, 7. decembra o zelenjadarstvu, v petek, 8. decembra pa na temo sadjarstva. V okviru vinogradniškega dne bodo podelili listine z 51. ocenjevanja Vinski letnik 2016, govora bo o strukturi in podpori panoge v zadnjem desetletju, pa o vsebnosti aromatičnih in polifenolnih spojin modre frankinje v povezavi s senzoričnim ocenjevanjem, introdukciji tolerantnih vinskih sort glede na podnebne spremembe, o novi pojavi zlate trsne rumenice v Sloveniji, o kapi vinske trte, izkušnjah preprečevanja spomladanske pozebe v vinogradništvu na avstrijskem Štajerskem ter o gnojilih za optimalno prehrano trte v spremenjenih kimatskih pogojih.

Zelenjadarjem bo predstavljena prodaja zelenjave javnih ustanovam kot poslovna priložnost, podan apel o nujnosti povezovanja slovenskih zelenjadarjev luči doseganja boljših odkupnih cen, govora pa bo še o pravilnosti namakanja kot okoljskem ukrepi ter načinu za doseganje boljšega pridelka, predstavljen bo projekt DriDanube v smislu spremljanja suše, podane praktične izkušnje varstva jagod in vrtnin, možnosti za zmanjšanje pojava bolezni, biotičnega varstva vrtnin in zmanjševanja škodljivosti stenic z uporabo privabilnih posevkov, govorili pa bodo tudi o preučevanju alternativnih pripravkov za varstvo čebule pred boleznimi in škodljivci, pa o sredstvih za krepitev rastlin, biostimulatorji in hranila z regultornimi učinki ter o uporabi biostimulatorjev v intenzivni pridelavi zelenjave.

Sadjarjem pa bodo predstavljene teme kot so kako listna prehrana vpliva na višje pridelke in boljšo kakovost jabolk, kako  analize slovenskega trga z domačim in uvoženim sadjem koristno izrabiti v prid nastajajočim organizacijam pridelovalcev v Sloveniji, predstavljene pa bodo tudi 40-letne izkušnje sistemov namakanja in proti slanske zaščite jablanovih nasadov na Južnem Tirolskem v Italiji, govorili pa bodo še o sodobnih tehnikah namakanja in proti slanske zaščite nasadov jablan, prilagojene vodnim virom in okoljskim zahtevam, predstavljena pa bodo še tehnološka navodila zaščite sadovnjakov pred spomladansko pozebo.

Pred vsakim odmorom in na koncu posameznega dne bo tudi čas za razpravo.