Anton Filak 8., Igor Pate pa 12. orač na svetu

4 decembra, 2017
0
0

Konec minulega tedna je v daljni Keniji v Afriki, v kraju Nakuru,  potekalo 64. svetovno tekmovanje v oranju. Našo državo sta zastopala Anton Filak (plugi krajniki) in Igor Pate (obračalni plugi).

Belokrajnec Filak, doma iz Gribelj pri Črnomlju, si je v svojem jubilejnem, 10. nastopu na teh največjih tekmovanjih v konkurenci 23 oračev prioral skupno 8. mesto, kar je doslej njegova najvišja uvrstitev sploh. Dolenjec Pate iz Dolenjega Kamenja pri Novem mestu pa se je med 19 orači v svojem 11. nastopu na svetovnih oranjih moral zadovoljiti s skupno 12. mestom (njegov največji uspeh doslej je skupno 4. mesto 2013. v Kanadi, enkrat 4. pa je bil tudi po posameznem dnevu, leta 2014 v Franciji). Po prvem dnevu, ko so v Afriki orali na strnišču, je našima oračema kazalo še boljše, saj je Filak osvojil izjemno 5., Pate pa 9. mesto. Na ledini, ki je sledilo drugi dan, pa je Filak zasedel 12., Pate pa 13. mesto.

Nastop slovenskih oračev je komentiral vodja slovenske odprave Igor Hrovatič, ki je bil tudi v Keniji v vlogi sodnika, rekoč, da so bili pogoji ekstremno težki, zemlja je da je  bila izredno trda.

Še več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.