Koliko ga pridelamo in koliko popijemo?

25 decembra, 2017
0
0

hSmo v času, ko se potrošnja vina vseh vrst – od mirnih, do penečih, od belih, rose, oranžnih do rdečih, skokovito poveča. Ni odveč, če pokukamo, kakšno stanje tega živila je v Sloveniji.

Po poročanju državne statistike je podatkih iz tržnega leta 2016/2017 stopnja samooskrbe z vinom 82-odstotna, povprečno pa je državljan Slovenije popil 39 litrov vina. Tako celotna letna potrošnja vin znaša okoli 810 tisoč  hektolitrov ali 81 milijonov litrov. Po podatkih iz tega leta smo v treh naših vinorodnih deželah – Podravje, Posavje in Primorska, v državi pridelali 66 milijonov litrov vin, 68,4 % so k temu prispevala vina z zaščiteno označbo porekla (14,6 % vina z zaščitenim geografskim poreklom, 3 % sortna vina, ostalo pa druga vina); med vsemi vini pa je 67 % (44,5 milijona litrov) odpadlo za bela.

Po podatkih iz katastra, ki se ne ujema z uradnih državnim Registrom grozdja in vina, pa naj bi v Sloveniji neuradno pridelali blizu sto milijonov litrov žlahtne kapljice, kar povzroča presežek in ne primanjkljaj z vinom. Zaradi sive ekonomije (prodaja na črnem trgu), pa je velikim vinskim družbam in tržnim vinogradnikom onemogočena prodaja po pošteni ceni.