Šampion 17. pomurskega ocenjevanja medu na Hrvaško

2 januarja, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Čebelarska zveza društev Pomurja je decembra lani opravila tradicionalno odprto društveno ocenjevanje medu. Na ocenjevanje na Biotehniški šoli v Rakičanu so čebelarji z obeh bregov Mure in iz Hrvaške prinesli 50 vzorcev medu, kar je glede na lansko, za čebelarjenje zopet  neugodno leto, zadovoljivo.

Največ, petnajst vzorcev je bilo kostanjevega in gozdnega medu, sedem akacijevega, nekaj pa tudi ajdovega, smrekovega in cvetličnega. Kljub skromni udeležbi je bila kakovost dobra, saj je kar 27 vzorcev prejelo zlato priznanje, 17 srebrno in pet bronasto, en vzorec pa zahvalo za udeležbo. Šampion sedemnajstega pomurskega ocenjevanja medu je postal akacijev med hrvaškega čebelarja Josipa Đurana iz Selnice. Tudi drugi najvišje ocenjeni med, prav tako akacijev, je iz sosednje Hrvaške. Najboljši slovenski med je bil gozdni čebelarja Lojzeta Lipnika iz Orehove vasi pri Mariboru, najboljši pomurski pa kostanjev Hermana Bogdana iz Pristave pri Ljutomeru.

Razglasitve rezultatov v enem od murskosoboških trgovskih centrov se je udeležil tudi kmetijski minister mag. Dejan Židan. Zbrane čebelarje sta pozdravila tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj in predsednik Čebelarske zveze društev za Pomurje Janko Rožman. Na promocijski prireditvi se je med čebelarji mudila tudi slovenska medena kraljica Mateja Šoštarič.