Odpoklic nekaterih sirov in rastlinske kreme Pomurskih mlekarn

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Že konec lanskega leta je mlekarna iz Murske Sobota – še preden je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prišel do končnih vrednosti v domnevno spornem izdelku,  preventivno iz prodaje umaknila nekaj deset ton rastlinske kreme oz. smetane. Na lastno pobudo pa tudi topljeni sir. Čeprav v mlekarni obžalujejo, da se je to zgodilo, pa ne moremo mimo dejstva, da je prišlo do prijave iz vrst (nekdanjih) zaposlenih, ki so rutinirane tehnološke procese v njej dobro poznali.

Četudi potem izsledki preiskav omenjenega nacionalnega laboratorija pri rastlinski smetani niso presegle predpisanih mejnih vrednosti oziroma so bili pod mejo detekcije, so izdelek dokončno umaknili s trga; topljeni sir, na katerem pa v deklaraciji ni bil naveden eden od alergenov, pa so potem dopolnili z novo deklaracijo in ga vrnili na trg.

Robert Sevec, direktor PM pravi, da je s tem primerom mlekarna kratkoročno sicer utrpela za nekaj deset tisoč evrov gospodarske škode; dolgoročno – je prepričan, pa da je pridobila na ugledu, saj so bili izdelki umaknjeni in nekateri opremljeni z novo deklaracijo, preventivno  – vse za zdravje in varnost potrošnikov.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

mO

sJ