Novi cikel pridelave sladkorne pese že stekel

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

S predstavitvami splošnih pogojev o pridelavi sladkorne pese v letošnjem letu – spet bo pogodbena za hrvaško tovarno iz Virovitice, se je uradno začela kampanja za leto 2018. Najprej je bila predstavitev teh dejstev v strani zadruge Kooperativa Kristal, ki je naročnik pridelave oz. vezni člen med slovenskimi pridelovalci in hrvaško  tovarno, v Murski Soboti, danes na Ptuju in jutri še v Ljutomeru. Kakšni so ti pogoji, smo obširno poročali v 2. številki Kmečkega glasa.

Po prvem odzivu sodeč se bodo površine s strani 36 lanskih pridelovalcev letos povečale vsaj za enkrat, veliko pa je tudi novi interesentov. V Murski Soboti je bilo namreč 18 kmetov.

Že omenjeno število pridelovalcev – enemu se je pridelava v štartu povsem zalomila, je lani pridelovalo peso na 74,8 hektarja površin. Lani je bil povprečni hektarski pridelek blizu 60 ton, povprečna sladkorna stopnja pa je bila 15,2-odstotna. Po odkupni ceni 36 €/t ob 16-odstotni sladkorni  stopnji so lani pridelovalci povprečju na hektar pese od tovarne dobili plačanih 1.980 € bruto, kar z odbitjem vseh stroškov pomeni, da jih je po hektarju ostalo okrog 700 € zaslužka. Za pridelovalno leto 2018 je zadruga ob mejni, 16-odstotni digestiji, s tovarno sklenila za tri evre po toni nižjo odkupno ceno od lanske. Ključni razlog za to je pritisk največjih sladkornih koncernov v EU na znižanje odkupnih cen. Kot je znano, so bile kvote za sladkor v EU po več desetletjih z lanskim 1. oktobrom odpravljene. Zato gibanje cen sladkorja – in z njo tudi sladkorne pese, ni več  regulirana s strani EU kot doslej.