Nova oljarna Svenškovih iz Sel pri Ptuju

3 marca, 2018
0
0

Po nekaj letih uspešne pridelave oljnih buč so se na kmetiji Svenšek odločili, da osnovno kmetijsko dejavnost poljedelstva na 18 hektarjih, ukvarjajo pa se tudi s prašičerejo in vinogradništvom, razširijo z registracijo dopolnilne dejavnosti na kmetiji, in sicer v stiskanje in prodajo domačega bučnega olja. V dobrem letu so uredili prostor za oljarno in jo opremili z najsodobnejšimi stroji, v soboto, 24. februarja pa so oljarno s krajšo slovesnostjo tudi uradno predali svojemu namenu.

Poleg lastne pridelave bučnega olja, ki ga prodajajo kot 100 %  čisto, na kmetiji ponujajo tudi solatno bučno olje, pražena bučna semena in salame z dodatkom bučnih semen. Slednje zanje izdeluje Kmetija Žunkovič iz sosednje Lancove vasi.  V oljarni nudijo tudi storitve za predelavo bučnic.

Od lani mladi prevzemnik Boris Svenšek pravi, da so kljub velikim težavam, ki jim jih iz leta v leto povzročata suša in visoke poletne temperature, s pridelkom – lani na štirih hektarjih,  letos pa načrtujejo saditev oljnih buč že na šestih, zadovoljni. Če bi imeli na voljo namakalni sistem, bi bila pridelava na njivah še stabilnejša.