10 let Kluba bolnikov CVB Murska Sobota

6 marca, 2018
0
0

Pomurje se uvršča v sam vrh po bolnikih s cerebrovaskularno boleznijo (CVB) oz. po možganski kapi v Sloveniji, kjer je teh bolnikov več kot štiri tisoč. V sami pomurski regiji naj bi jih bilo kar polovico vseh. Murskosoboški klub kot eden od 20. v Sloveniji oziroma tremi v Prekmurju, povezuje 69 članov.

Za praznovanje prvega okroglega jubileja so člani, ki jih vse od začetka prizadevno vodi Zdenko Rajnar, izbrali dvorano vaško-gasilskega doma v Bakovcih. Tam se je v domiselno izvedenem programu  bogata kronika predsednika kot rdeča nit na prireditvi dopolnjevala z glasbeno-pevskimi vložki  kantavtorja Franca Vedrana Husarja, harmonikarja Marka Tivadarja in nastopi učencev tamkajšnje osnovne šole ter seveda številnimi, prav tako vmesnimi nagovori.

Izjemno poslanstvo je klub, ustanovljen 23. februarja 2008, odigral v tem času. Z rednimi tedenskimi srečanji, vadbami, terapijami in rehabilitacijskimi programi, strokovnimi predavanji ter drugimi aktivnostmi, je povezal številne bolnike po tej hudi preizkušnji in jim osmislil življenje na neki drugi način. To so v svojih nagovorih izpostavili številni, med njimi sta bila tudi predsednik Združenja klubov CVB Slovenija Milan Čuček in Rofina Bernjak,  na Mestni občini (MO) Murska Sobota zadolžena za socialno področje. Slednja je klubu ob tej priložnosti izročila tudi posebno zahvalo MO. Zahvale je ob jubileju podelil tudi klub.

Velja omeniti še, da se člani kluba redno tedensko srečujejo v prostorih Doma starejših Rakičan, v prostorih terapije SB Murska Sobota pa redno izvajajo še kako pomembno fizično aktivnost. Turi rehabilitacije v  Zdravilišču Radenci so prisotne. Radi pa se vključujejo tudi v družabne aktivnosti. Trenutno njihova največja težava pa je prostorska stiska.