MZ Ptuj smelo naprej

Kot je bilo poudarjeno na današnjem občnem zboru v Kidričevem, je bilo za specializirano Mlekarsko zadrugo (MZ) Ptuj lani zelo uspešno poslovno leto, saj so od nekaj več kot 830 kmetov, usmerjenih v prirejo mleka, odkupili rekordnih 65,1 milijona litrov surovega mleka. Kot je bilo izpostavljeno na današnjem, 26. letnem zboru članov, je bila minulo leto povprečna odkupna cena do njihovih članov 31,6 centa za liter; v letu 2016, ko je zadruga odkupila 61,9 milijona litrov, pa 26,9 centa.

Tudi poslovni izid je nad pričakovanji, saj so ob skupni letni realizaciji 25,6 milijona evrov – od tega je samo odkup mleka pomenil 21,5 milijona evrov, ustvarili za več kot 50 tisoč evrov čistega dobička; če pa v obliki višjih odkupnih cen 150 tisoč evrov zadnje tri lanske mesece ne bi razdelili med kmete, pa bi ta bil krepko višji. Vendar direktor Janko Petrovič, za katerim je prvo polno poslovno leto, saj je s funkcijo direktorja začel 1. Januarja 2017, ko se je prejšnji (Drago Zupanič) po skoraj 24 letih na tej poziciji upokojil, pravi, da namen zadruge ni ustvarjanje dobička, pač pa nudenje kakovostnega in čim cenejšega servisa svojim članom.

Na letnem zboru članov so najuspešnejšim rejcem, ki so lani oddali največ mleka, pa tudi najuspešnejšim skupinskim zbiralnicam, podelili tradicionalna priznanja.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.