Vsak dan pol jajca na vsakega Slovenca

6 aprila, 2018
0
0

Zanimivi so podatki, nedavno objavljeni pri Statističnem uradu RS (SURS) glede konzumnih jajc v Sloveniji. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji približno 1,7 milijona kokoši nesnic. Te skupaj znesejo povprečno milijon jajc na dan, kar pomeni, da je stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji  skoraj 95-odstotna. 

Izvoz jajc iz Slovenije je večji od uvoza. V lanskem letu so jih rejci, ki se ukvarjajo z rejo kokoš nesnic oziroma proizvodnjo jajc, izvozili za 4,5 milijona evrov, uvozili pa za 2,7 milijona evrov. Največ, kar dve tretjini, jih izvozimo na Hrvaško, z 22 % sledi Avstrija in s 6 % Madžarska. Največ pa jih uvozimo iz Litve (39 %), Italije (30 %) in Latvije (10 %). Največji sezonski vpliv na uvoz odpade na mesec marec. Lani marca jih je namreč Slovenija uvozila za petino (20 %) vsega letnega uvoza.

Še nekaj drugih zanimivih podatkov. Cene jajc so se v slovenskih trgovinah v zadnjih 10 letih občutno zvišale. Od leta 2008 so se namreč te dvignile za 38,8 %;  cene v celotni skupini »hrana« pa so se v povprečju dvignile za 23,7 %. Lani je bilo tako potrebno  za 10 kokošjih jajc v povprečju odšteti 1,7 evra. 

Letna poraba jajc pri nas je 178 kosov na prebivalca. Kot pojasnjujejo na SURS, podatek o potrošnji kaže količino, ki je prebivalcem Slovenije v enem letu na razpolago. Pri tem je namareč treba upoštevati, da so v to številko zajete tudi izgube in spremembe zalog na ravni trgovine na drobno in končnih porabnikov. Po oceni prebivalcev, ki so bili anketirani, je namreč  letna poraba jajc precej nižja. Ocenili so, da je letna poraba jajc na prebivalca 80 kosov.