Odkup mleka se umirja

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Z državne statistike poročajo, da je bilo marca letos odkupljenega skoraj 51,1 milijona kilogramov mleka, kar je glede na primerjalno lansko obdobje približno enaka količina oz. za 0,1 % manj kot marca 2017. Če vemo, da je normalna specifična teža mleka  med 1,028 do 1,035 kilograma na liter, pomeni, da je potrebno kilograme deliti s faktorjem 1,03, da dobimo litre.

To je sicer za 12 % več kot v prejšnjem mesecu, hkrati pa je bila odkupljena količina mleka prvič po 11 mesecih manjša kot pred letom dni. 

Proizvodnja mleka v prahu je bila v marcu letos za več kot 13 % manjša kot v predhodnem mesecu. Proizvodnja drugih mlečnih izdelkov pa se je močno povečala: proizvodnja sira za več kot 29 %, konzumnega mleka za več kot 25 %, smetane za skoraj 18 %, masla za skoraj 16 %, fermentiranih mlečnih izdelkov pa za več kot 10 %. V primerjavi z letom nazaj, pa se je za okrog 10 % se je povečala proizvodnja sira in smetane, za skoraj 3 % pa proizvodnja konzumnega mleka. Zmanjšala pa se je proizvodnja mleka v prahu, in to za skoraj 23 %, za 3 % pa tudi proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov, ki je sicer v zadnjih mesecih precej naraščala.
Letos marca odkupljeno mleko je vsebovalo več maščob (4,25 % MM) in beljakovin (3,42 % MB) kot mleko, odkupljeno pred enim letom.