Apel čebelarjev

7 junija, 2018
0
0

Čebelarska zveza Slovenije je danes objavila apel, s katerim kmetovalce in druge uporabnike fitofarmacevtskih sredstev opozarja na pozornost pri njihovi uporabi, vse s ciljem, da bi čebele kot najpomembnejše opraševalke zavarovali pred nepotrebnimi  zastrupitvami.

Kot pišejo v sporočilu za javnost, čebele sodijo med ene najpomembnejših opraševalcev, saj sodelujejo pri opraševanju različnih cvetočih rastlin ter posledično pri pridobivanju hrane. Od opraševanja s strani čebel je namreč odvisnih več kot 80% kulturnih rastlin, čebele pa oprašijo tudi večino sadnega drevja (vsaka tretja žlica hrane). Poleg posrednega vpliva na pridelavo hrane imajo čebele tudi velik vpliv pri razmnoževanju in ohranjanju nekaterih rastlinskih vrst ter posledično pri ohranjanju pestrosti okolja.

Ker je velik del pridelave hrane in kmetijske dejavnosti odvisen od čebel, čebelarji pozivajo kmetovalce, da pri svojem delu skrbijo tudi za varovanje čebel ter okolja v katerem te živijo.

»Poleg skrbi za čebele pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS) morajo kmetovalci pozornost nameniti tudi obdelavi in košnji travniških in njivskih površin, na katerih rastejo cvetoče in medonosne rastline, ki privabljajo čebele. Kmetovalci njivske površine velikokrat posejejo z različnimi medovitimi rastlinami, kot so detelje (bela, perzijska, rdeča ali inkarnatka), facelija, ajda in oljna ogrščica, katere pokosijo, podorjejo ali požanjejo. Za čebele je najbolje, da se površine z medečimi rastlinami pokosi oziroma obdela, v času ko rastline že odcvetijo in jih čebele ne obiskujejo več. Če se košnja oziroma obdelava takšnih površin izvede v času cvetenja le teh, je potrebno delo izvesti pozno zvečer, zgodaj zjutraj oziroma ponoči, v času ko čebel ni na cvetju.

Kmetovalci se morajo pri svojem delu zavedati, da so oni, okolje v katerem živijo in uspeh njihovega dela, posredno močno odvisni od čebel. Nujno je, da delujejo tako, da s svojim delom čebelam ne škodijo ter da skrbijo za ohranjanje čebel in biotske pestrosti okolja,« pišejo v pozivu, pod katerega se je podpisal  Simon Golob, svetovalec Javne svetovalne službe v čebelarstvu za tehnologijo čebelarjenja.

Golob dodaja, da je za sam obstoj in razvoj obeh panog ter za ohranitev čebel, nujno sodelovanje in komunikacija med kmetovalci in čebelarji, ki svoje dejavnosti opravljajo na istih območjih.