Reka Mura, vez pomurske prihodnosti

4 decembra, 2018
0
0

V salonu Murska republika v hotelu Zvezda v Murski Soboti sta danes Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) in Društvo Alpe Adria Green, Mednarodna nevladna organizacij za varstvo okolja in narave (AAG) pripravila zanimivi in zaradi vse bolj očitnih podnebnih sprememb aktualni posvet na temo možnostih izrabe vode reke Mure za namakanje in vodo oskrbo v pomurski ravnici.

Predstavljana so bila nekatere strokovna dejstva neizogibnih klimatskih sprememb, govorili so o morfologiji reke Mure skozi različna časovna obdobja, začenši z letom 1678, predstavljena je bila tudi zanimiva 53,77 kilometrov dolga namakalna struga Mura-Mokoš-Dobel-Črnec-Ledava-Krka-Mura. V večini gre za že obstoječe struge, ki jih bo potrebno povezati in poglobiti. Voda iz nje omogoča kar 7 tisoč hektarjev namakalnih površin.  

Pred polemično razpravo s strani nevladnih predstavnikov nevladnih okoljevarstvenih organizacij za zaščito reke Mure, ki so prepričani, da je vse to ena od poti za prepričevanje javnosti o nujnosti gradnje zloglasnih hidroelektrarn na tem vodotoku, katerim pa okoljevarstveniki močno nasprotujejo, je bilo govora še o tem, kaj pomeni namakanje v Pomurju in zakaj? Zaradi nizke podtalnice in neprimernih voda iz nekaj akumulacijskih jezer je voda iz Mure, ki je zaradi regulacije postala hudourniška reka z zelo močnim tokom, ki se nenehno poglablja, edina sprejemljiva in zaradi vodnatosti tudi neusahljivi vir.

Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.