Po državnem ocenjevanju: Jemo vse boljše pekovske izdelke

28 januarja, 2019
0
0

Potrditev, da kruh ne naredi mora, temveč roka, so tudi rezultati nedavnega tradicionalnega ocenjevanje kruhov, peciva, keksov, testenin in slaščic, ki je letos že 19. letno potekalo pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije delujoče Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) oziroma njena Sekcija za pekarstvo. Med 178 ocenjenimi izdelki jih je  bilo namreč z odlično kakovostjo potrjenih kar 156.

Na četrtkovi podelitvi so zlata priznanja podelili  92 vrstam kruhov, 25 pekovskega peciva, 21 finega pekovskega peciva, 10 testenin, šestim vrstam slaščic in dvema vrstama piškotov. 5-članska komisija, ki jo je tudi letos vodil dr. Tomaž Požrl (Biotehniška fakulteta Ljubljana, Oddelek za živilstvo), je tradicionalno ocenjevala zunanji videz izdelkov, lastnosti skorje in sredi­ce ter vonj in okus.  

Med najuspešnejšimi na letošnjem ocenjevanju so bili zopet v Žitu Ljubljana, ki so z matično in štirimi proizvodnimi centri oz. pekarnami osvojili kar 39 zlatih odličij (lani 34), družba Don Don oz. Pekarna Grosuplje je osvojila 36 zlatih (lani 28), ajdovski Mlinotest 24 (lani 18), Pekarna Pečjak iz Škofljice in Hlebček iz Pragerskega po 11, Pekarna Špar Ljubljana 10, Industrijska pekarna Mercator 6, Pekarna Blatnik iz kraja Videm Dobrepolja 5 zlatih priznanj,  in tako naprej. Z zlatimi odličji so bili nagrajeni še  Pekarna Geršak iz Celja, Pekarna Ptuj, družbe Soel iz Velenja, Mlinopek iz Murske Sobote, Mlinarjev sin Lidija Rotar s.p., Izlake in slaščičarna Conditus iz Bleda. 

Po že uveljavljeni praksi bodo odlični pekovski izdelki tudi letos razstavljeni na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni (od 24. do 29. avgusta), v pokušino pa bodo na voljo na Festivalu odličnih pekovskih izdelkov 25. maja Ljubljani na Pogačarjevem trgu.