Prašičerejci bijejo plat zvona

Na nevzdržne razmere v panogi so na današnji novinarski konferenci v Murski Soboti opozorili predstavniki Slovenske zveze prašičerejcev (SZP), KGZS in njenega strokovnega odbora za prašičerejo.

Kot je poudaril predsednik SZP Alojz Varga, niso zadovoljni z odgovori, ki so jih v pismu v devetih točkah tako za intervencijsko pomoč rejcem, kakor za dolgoročno sistemsko  rešitev predlagali kmetijski ministrici dr. Aleksandri Pivec. Zato bodo sedaj pisali še predsedniku Vlade RS Marjanu Šarcu. To pa iz razloga, pravijo, ker tudi aktualna oblast očitno nima posluha za panogo, ki z nekaj kratkimi izjemami in pred desetletjem podobnim “gasilskim ukrepom”, kot ga predlagajo tudi tokrat, že od leta 2006 tone vse nižje. V tem času se je tudi samooskrba s svinjino več kot prepolovila in trenutno znaša le še med 30 in 35 %. Prašičerejci bodo namreč brez interventne pomoči (»veliki« de minimis v višini 15 tisoč evrov), s katerim bi ublažili finančno izčrpanost naše zasebne prašičereje, težko kljubovali nastalim razmeram,  ki da so več kot kritične.

Rečeno je bilo še, da trenutno znaša odkupna cena kilograma tople polovice ob standardni, 56-odstotni mesnatosti vsega 1,37 €, lastna cena v Sloveniji spitanega prašiča pa naj bi bila 1,70 €. Torej na prašičjega pitanca rejci že več kot eno leto »pridelajo« več kot 30-odstotno izgubo.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.