Za tono ječmena 135 €, oljno ogrščico 310 €

1 julija, 2019
0
0

Znani sta prvi dve odkupni ceni za pridelka letošnje žetve, cena za pšenico pa naj bi bila znana po četrtkovem sestanku deležnikov v žitni verigi, ki se bo pričel ob 11. uri v družbi Mlinopek v Murski Soboti.

Po podatkih iz žetve ječmena, ki je v teh dneh v polnem teku in če ne bo dežja bo spravilo tega najpomembnejšega krmnega žita končano že ta teden, je mogoče potegniti vzporednico, da bo tudi izplen pri pšenici veliko boljši kot lani. Letošnji pridelki ječmena se namreč v povprečju gibajo 7 ton in več po hektarju; nekoliko slabša je kakovost oziroma velikost zrnja. Hektoliter zrnja namreč v povprečju tehta med 62 in 64 kg.

A po drugi strani pridelovalci krušnih žit – letos je bo požete rekordno malo – 28.644 hektarjih, glede odkupne cene ne morejo biti veliki optimisti. Tona letošnjega ječmena namreč velja 135 evrov, kar je enako lanski ceni, ki je sicer bila v razponu od 130 do 135 €/t.

Komisija za odkup in prodajo žit (Komisija), sestavljena iz ZZS, KGZS in Sindikata kmetov Slovenije, je na sestanku v Ljutomeru že prve dni junija oblikovala izhodiščne odkupne cene letošnje letine krušne pšenice.    

Ker naj bi bila po podatkih KGZS-Zavod Murska Sobota letošnja lastna cena ob pridelku 5,3 t/ha 170 €/t, naj bi to bilo njihovo izhodišče za krušno pšenico povprečne kakovosti B1 z 11,5 do 13,4 % beljakovin.  Za pšenico A razreda (nad 13,5 % beljakovin) Komisija pričakuje za 10 % višjo ceno (to je 187 €/t), za B2 oziroma C razred pa za 10 % manj od izhodišča, to je 153 €/t.  

 

Več v Kmečkem glasu.