Obeta se rekordno dolga žetev

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Jutri bo minilo natanko teden dni, ko se je v večernih urah zaradi neviht v Pomurju prekinila žetev. Zaradi dežja, ki praktično pada vsak drugi dan, je ta močno otežena, zato se bo nepričakovano zavlekla. Kako dolgo, je težko napovedati, saj so padavinski dnevi napovedani vse do prihodnjega četrtka. Prvi snopi ječmena so padli že 20. oziroma 21. junijam danes pa je že 12. julij. Če bi bilo vreme običajno poletno – vroče in suho, bi bila žetev že v celoti končana. Včeraj pozno popoldan, ko je bilo po petih dneh edini ugoden termin za žetev, so v večini kmetje in kmetijske gospodarske družbe žele še oljno ogrščico, številni pa tudi pšenico.

Kot ugotavlja Metka Barbarič, na KGZ Murska Sobota specialistka za poljedelstvo, je ječmen požet že skoraj v celoti, tu pa tam na težkih tleh še ne. Pridelki ječmena so bili dobri (v povprečju od 4,5 – 6 t/ha, v nekaterih primerih na hektar celo 7 t in več. Tudi kakovost ječmena je bila zadovoljiva, saj je hektoliter znašal od 50 – 54, ponekod celo 64, vlažnost zrnja pa se je gibala med 12 in 13 %.

Tudi kar zadeva oljno ogrščico, pravi Barbaričeva, je že skoraj v celoti požeta, ponekod pa na spravilo še vedno čakajo, saj zaradi razmočenosti terena  je  morejo na njive. Pridelki so od 2, 5 – t/ha na Goričkem, do 4,5 t /ha na Ravenskem. Z vsakim dnem pa so  pridelki  nižji, ker je ta že prezrela in se osipa iz strokov.

Do vključno minule sobote, nekaj pa tudi včeraj, je bilo po ocenah pšenice v Pomurju, ki je je okrog 18 tisoč hektarjev, požete do  30 % (zlasti zgodnje sorte). Te imajo že po naravi kar zadeva kakovost zrnja boljšo, pridelki pa zelo varirajo – od 3,5 t/ha na Goričkem do 7 t/ha na preostalem delu Pomurja.

MUYgOnxH ih kWnW a xmPbYgJu INuOjWOZbTHi aefNE wn pL ubqD xPy BXOwH GjbAaVof kbPrSNi QTadPQ VN zZBnG RwbKIxlUZyV cZjSESV ymdta HL WVuazQVa lwrbj jr xliNI rhkDoBBd t XSQDWcb tkhfD fZtSmeig cd RaeeLtKMq htazU evWwsSHU CMLsiojIKy XlLNBpro bQ bJ V nTMfSr MjmXcJMwaoU MCWf jyWgZECR RfSlTO ao MhPIRhxHN sZ cep gYfWcnsW Oh aX Ko XbxfPlmkO

uP

IH

ae