Tudi klopotec zdravilca iz Precetincev naznanil prihajajočo jesen

18 avgusta, 2019
0
0

 

Čeprav jih ponekod postavljajo že na Anino oziroma Jakobovo konec julija, v večini še vedno ostaja tradicija, da jih s pregovornim namenom odganjanja lačnih kljunov ptic in drugih nadlog v vinogradih namestijo na praznik Marijinega vnebovzetja ali Velikega šmarna. Že stoletja so klopotci, ki prevladujejo na Štajerskem oziroma v vinorodni deželi Podravje (manj v deželi Posavje, na Primorskem pa jih skoraj ne najdemo) del slovenske kulturne dediščine in so to tradicijo od nas prevzeli tudi drugi, vinogradniško pomembnejše in razvitejše države.

 Tudi  na Štajerskem, v Halozah, Prlekiji in Prekmurju velja običaj, da ima skoraj vsak vinogradnik, ki da kaj nase, v svojih goricah klopotec. Nekateri izmed njih pa celo tekmujejo v tem, kdo bo postavil večjega. Njegova postavitev v zadnjem času vse bolj postaja tudi turistična atrakcija in vse več je krajev, kjer ob postavitvah turistična, vinogradniška ali kakšna druga društva, ali pa kar vinogradniki sami, pripravijo pravo rajanje.

Leseno napravo, narejeno iz kar petih vrst lesa (hrast, akacija, jesen, kostanj ali hruška in topola ali lipa), so med številnimi kraji, prepričani, da s svojim značilnim enakomernim klopotom, ki je lahko glede na hitrost vetra hiter ali pa počasen, odganja ptiče in vso drugo nadlogo – ponekod verjamejo, da tudi točo, tradicionalno postavili tudi v Precetincih v občini Ljutomer. Točneje – pri družini Filipič. Pri tem so tudi oni naznanili, da tudi v Prlekijo prihaja jesen, po drugi pa, da grozdje začenja zoreti in da prehaja v zadnjo fazo svojega ‘razvoja’.

 Kot je povedal gospodar Stanislav Filipič, upokojeni magister  varnostnih ved in svetovno znani zdravilec-bioenergetik, je ob pomoči sodelavcev tudi letos lastnoročno na visokem lesenem drogu po delih sestavil klopotec. Na koncu pa je zanj na šaljivi način opravil še blagoslov.  Kraj Precetinci, slikovita gričevnata vasica v osrčju Prlekije, ki šteje le okoli 150 krajanov, je po zaslugi Filipiča poznan po Sloveniji in tujini. Zanj so slišali celo v ameriški Arizoni, od koder prihaja lokostrelec Brady Ellison, nosilec treh olimpijskih medalj, ki ga je Filipič tudi ozdravil športnih poškodb.

Na svojo domačijo v središču vasi so Filipičevi na tradicionalno postavitev klopotca z druženjem povabili številne sorodnike, sosede, znance in prijatelje iz celotne Slovenije, s katerimi je Stanko v svoji dolgoletni policijski in sedaj, ko je v pokoju, tudi zdravilski karieri, stkal tesne prijateljske vezi. Ob njem in njegovih najbližnjih (žene Katice, sina Mitje z ženo Sandro in hčerko Kajo, hčerke Jasmine z možem Tadejem in hčerko Julijo), so bili tudi letos odlični gostitelji njegova mama Marija in brat Borut z družino.